Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Strategisk allokering med Nordea Wealth Management

Denne uken har vår investeringsøkonom Mads Johannesen besøk av Espen Werenskjold fra Nordea Wealth Management. I episoden snakker Espen og Mads om strategisk allokering i porteføljen. Espen forklarer nøye hvordan du som privatperson kan konstruere porteføljen best mulig for å både være bredt diversifisert og ha nødvendig eksponering mot de ulike aktiva-klassene. Avslutningsvis snakker Espen og Mads litt om markedet, og utsiktene fremover. I helgen var det et mye omtalt G20 møte, der vi fikk viktige svar både for oljeprisen og den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

Strategisk og taktisk allokering i porteføljen

(fra 1:32) Espen begynner med å forklare litt forskjellen på den strategiske allokeringen i en portefølje, før han går mer inn på den taktiske vurderingen. Som en hovedregel er den strategiske allokeringen hva du bestemmer deg for å inneha i de forskjellige aktiva-klassene, som renter, aksjer og eiendom. Espen forteller videre hva Nordea tenker om porteføljekonstruksjon og hvordan du som investor best mulig kan adaptere denne konstruksjonen til eget bruk.

Aktiva-klasser: hva og hvordan skal dette brukes i en fornuftig portefølje

(fra 13:55) Vi går inn på hva som definerer en aktiva-klasse og hvordan man best mulig sprer sine investeringer innenfor disse. Noen eksempler er renter, hedgefond, råvarer og aksjer. Fordelen med aktiva-klasser er også at det er mye historiske data som gir deg som investor et godt grunnlag til å predikere videre utvikling i de underliggende aktiva-klassene.

Diversifisering og risiko

(fra 22:45) Diversifisering og risiko er sentrale temaer. Dette blir brukt på ulike måter i finansverden. Warren Buffet er helt imot det og har sagt at diversifisering kun er for de som ikke har peiling. Oljefondet derimot styrer sitt investeringsmandat etter 60/40, i favør aksjer over renter. Hvorfor er diversifisering så viktig? Dette går Espen og Mads nærmere inn på. Her tar gutta opp hvordan man både kan øke og begrense sin risiko enten mot aksjer eller rentemarkedet. De ser også på hvordan man kan bygge en «allværsportefølje» som kan tolerere de naturlige svingningene som man har i markedene.

Litt om markedet

(fra 30:30) Espen og Mads snakker om det mye omtalte G20 møtet som var i helgen, der det kom frem flere positive nyheter for markedet. Det er blitt enighet mellom Kina og USA at det skal legges ned en «våpenhvile» på 90 dager i den pågående handelskrigen. Dette har markedet tolket positivt og igjen er fordelaktig for en del selskaper på Oslo Børs som er avhengig av internasjonal handel.  Som om ikke det var nok, kom også sentralbanksjefen i USA Jerome Powell med en uttalelse om at han anså dagens rentenivå som tilnærmet normalt. Dette tolket også markedet positivt.

Espen og Nordea er positive til markedet framover, med gode vekstutsikter og et generelt positivt makrobilde. Oppsummert er de overvekt i aksjer utover i 2019.

Hør forrige episode av #pengepodden investor: Fremtidens finansteknologi med Richard Paulsen

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer