Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Fredrik Thoresen finner gull i vekstselskaper

I denne episoden av #pengepodden får Bjørn Erik og Mads besøk av Fredrik Thoresen, forvalter i Storebrand Vekst. Temaet er norske aksjer og hvordan Fredrik jobber som forvalter med å plukke ut attraktive vekstselskaper. Du får høre mer om hvorfor aktive fond slår indeksfondene på Oslo Børs, og hva eksperten i studio tror om markedet fremover. Du får også vite mer om hvordan Fredrik jobber med ledelsen i selskapene han investerer i.

Storebrand Vekst har 4 av 5 stjerner hos Morningstar, og er et populært fond blant Nordnets kunder.

Fredrik forteller om den vanskelige starten, da han tok over fondet sommeren 2017. Da den tidligere stjerneforvalteren av Storebrand Vekst, Andreas Lorentsen, sluttet var det mange kunder som trakk penger ut av fondet. Hele 2/3-deler av forvaltningskapitalen forsvant ut i løpet av noen måneder i 2017. De første månedene var mye av jobben å selge unna aksjeposter etter beste evne, forteller han. I 2017 hadde fondet betydelig mindreavkastning, før det gikk riktig vei igjen i 2018 og 2019. Bjørn Erik mener at dette er nok et eksempel på at det er et godt råd å selge et aktivt fond dersom en dyktig forvalter slutter.

Storebrand Vekst investerer i vekstaksjer, og har naturlig nok en tilt mot mindre selskaper. Det har ikke lønt seg de siste årene, verken i Norge eller internasjonalt. Siste 3 årene er Oslo Børs SMB-indeks opp rundt 5 %, mens Fondsindeksen, som inneholder alle 60+ selskapene i Hovedindeksen, er opp knappe 40 %. Mindreavkastningen til småselskapene er på massive 35 prosentpoeng. Hør hva Fredrik mener om dette.

Bjørn Erik Sættem, Fredrik Thoresen, Mads Johannesen

Vekstselskaper – MOWI, Schibsted, Data Respons og NEL

(fra 20:02) Fredrik går gjennom de største postene i Vekstfondet. Fredrik, som er tidligere IT-analytiker, snakker varmt om blant andre Data Respons, som er et av disse selskapene.

NEL er selskapet som har gitt det største bidraget til meravkastning i fondet hittil i år. Fredrik forteller at han fremdeles har stor tro på NEL. Hydrogen brukes ikke bare i transportsektoren, men også i industriproduksjon av blant annet ammoniakk. Bjørn Erik på sin side er lettere irritert på NEL, siden han ikke har fått kjøre sin hydrogenbil på fire måneder, etter eksplosjonen i Sandvika.

Fredrik forteller videre om at fondet har mandat til å ha inntil 10 % av fondets midler i unoterte aksjer. Kahoot, som noteres på Merkur-listen i disse dager, utgjør rundt 3 % av fondet og Novelda rundt 2 %.

Aktive fond slår indeksfondene på Oslo Børs

(fra 42:27) De fleste aktive aksjefond taper mot sammenlignbare indeksfond. Norske aksjefond som investerer på Oslo Børs er et unntak. Fredrik foreklarer dette med at Oslo Børs er et lite marked, hvor mange selskaper ikke følges av analytikere.

Markedet fremover: Oslo Børs er rundt 8 prosent unna all time high, som var for ca ett år siden. Fredrik mener at en P/E på rundt 14 på Oslo Børs er en grei prising, når man tenker på at alternativet, rentemarkedet gir nær 0 i avkastning.

Mads mener at handelskrigen vil medføre at flere selskaper vil rapportere om svakere inntjening for tredje kvartal, og at det blir et «stockpickers market» fremover.

Fredrik forteller at han har redusert aksjeandelen til 75 % i hans private fondsportefølje, som følge av svakere utsikter.

Tett kontakt med selskapsledelsen

(fra 55:15) Fredrik forteller at det norske aksjeteamet i Storebrand gjennomfører 150 en-til-en-møter og deltar på 350 fellespresentasjoner i året. Slike møter blir viktigere nå som færre selskaper dekkes av analytikere.

Fredrik diskuterer både strategi og optimalisering av balansen med ledelsen i ulike selskaper. Han og forvalterkolleger sitter i flere valgkomiteer og kan således påvirke styresammensetningen.

Hør forrige episode av #pengepodden: Forventninger til 3. kvartal & Equinor-spesial

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer