Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Et oppgjør med norsk emisjonspraksis!

Ukens episode av #pengepodden har vi gått svangre med siden i sommer. Da startet vi nemlig arbeidet og dialogen med Dagens Næringsliv om praksisen i det norske emisjonsmarkedet, som over tid har utviklet seg til en omvendt Robin Hood-praksis – hvor de minste gir til de største.

Dette skjer som en konsekvens av manglende likebehandling av aksjonærer og den økonomiske utvanningen og omfordelingen av aksjonærverdier som skjer i kjølvannet av den utstrakte bruken av rettede emisjoner. Unntaket om reddede emisjoner har blitt hovedregelen, og denne praksisen har gått over alle støvleskaft. Den representerer ikke bare et økonomisk problem for den store massen av aksjonærer, men også et tillitsproblem for børsen, uttalte vi til Dagens Næringsliv denne uken.

Merk at podcasten ble spilt inn i sommer, siden arbeidet og vårt oppgjør med den norske emisjonspraksisen startet da. Saken har blitt aktualisert med den siste FLYR-emisjonen, som kanskje representerer det ytterste griseri i forhold til hvordan utvalgte investorer gis mulighet til å berike seg på bekostning av aksjonærfelleskapet. Siden episoden ble tatt opp i sommer så omtales ikke rettede emisjoner som er gjennomført i annet halvår.

Faksimile av forsidene i DN 23.11.22 og FA 24.11.22.

I episoden går Norgesjef Anders Skar, investeringsøkonom Mads Johannessen og spareøkonom Bjørn Erik Sættem igjennom dynamikken i det norske emisjonsmarkedet, hvilke emisjonstyper som finnes, praksisen i markedet og konsekvensene av dette.

I blogginnlegget til Mads på samme tema kan du også lese og få en innføring i rettede versus fortrinnsrettede emisjoner, og en detaljert forklaring på hva som skjer og hvorfor praksisen er høyst problematisk.

Anders og Mads kommer også inn på den ustrakte bruken av «trancher» som benyttes i forbindelse med rettede emisjoner – hvor enkelte investorer gis tilgang til å låne aksjer fra selskapet for å flippe disse i markedet umiddelbart, de diskuterer hvordan dette skaper et kunstig høyt salgspress i etterkant av rettede emisjoner som bidrar til å senke kursen slik at reparasjonsemisjonen ikke gjennomføres. De stiller også spørsmål rundt hvilke «aksjonærkvaliteter» de som tilbys å delta i den rettede emisjonen representerer. Fra utsiden kan det se ut som en dans rundt gullkalven, hvor meglerhusene beriker seg selv og gir fordeler til kremkundene sine.

Som Anders og Mads er inne på i podcasten er dette et systemproblem hvor utsteder, tilrettelegger, rådgiver, myndigheter og aksjonærer både er en del av problemet og en del av løsningen. Det finnes dessverre ikke en enkel «silver bullet» for å løse problemene med den utstrakte bruken av rettede emisjoner i Norge –men en start er å erkjenne og fokusere på problemet, noe vi ønsker og håper også ukens episode bidrar til. Selv om både Anders og Mads også deler noen konkrete tanker til slutt i episoden rundt hva de tror må til for å få bukt med problemet.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.11.2022 21:00

Store fisker spiser opp små fisker 😅 .

Gjest
Gjest
27.11.2022 15:18

Veldig bra dere tar opp dette!

Gjest
Gjest
26.11.2022 02:22

Høyst udemokratisk og rett og slett utdeling av gratis penger til de store investorene. 😡