#pengepodden – episode 118 – Aksjesparekonto fra A til Å

Det heteste temaet om dagen er den nye kontotypen Aksjesparekonto som kommer på markedet 1. september 2017. Denne episoden dedikeres til Aksjesparekonto for å belyse fordeler, ulemper, tips og triks rundt kontoen. Anders Skar har med seg, ekspert på skatt, Joachim Johannessen fra Skattebetalerforeningen.

Overgangsordning og flytting av aksjer og fond til Aksjesparekonto

Myndighetene har innført et skatteamnesti ut året 2017, hvor du har mulighet til å flytte aksjer og aksjefond uten å utløse skatt. Nå bør du smi mens jernet er varmt. Muligheten til å flytte skaper også en del spørsmål:

  • Hva bør du gjøre?
  • Skal du overføre alle aksjer og fond, og hvordan gjør du det?
  • Skal du kun flytte de med gevinst?
  • Og hva gjør du med aksjer og fond med tap?

Hør mer om hvordan innflyttede verdipapirer påvirker innskutt kapital på kontoen og hvordan skjermingsfradrag beregnes. Et annet viktig poeng som diskuteres og som det har vært mange spørsmål rundt er om det er mulig å ha mer enn en aksjesparekonto.

Aksjesparekonto vs. Investeringskonto Zero

(Fra 24:22) Hvordan bør de som sitter med en investeringskonto, også kalt fondskonto, tenke i forhold til Aksjesparekonto? Hva skjer med de nye skattereglene for investeringskonto? Vil det være en tilsvarende overgangsordning for Investeringskonto Zero? Én ting som er sikkert er at private sparere og investorer vil måtte velge mellom tre kontotyper for å optimalisere sine porteføljer, hvor hver og en av dem har sine fordeler og ulemper sammenlignet med hverandre. Anders sparer selv i en investeringskonto i dag og deler hva han tenker å gjøre med sine kontoer.  Til slutt i denne delen diskuteres om det lønner seg å ha utbytteaksjer på en Zero-konto og hvem som er tjent med å opprette et AS i stedet for å benytte en Aksjesparekonto. Hvilken risiko løper du dersom du putter investeringene dine i et AS versus en Aksjesparekonto?

Belåning på Aksjesparekonto

(Fra 45:52) Mange har spørsmål rundt belåning av Aksjesparekonto. For det første, vil det være mulig? Og hvordan vil det fungere? Joachim deler forutsetninger for belåning i loven, og Anders forteller hvordan Nordnet har tenkt å tilby belåning av Aksjesparekonto og Superlånet. Siden det ikke er lov å gi renter på en Aksjesparekonto så er det heller ikke lov å trekke renter. Hvordan skal man da løse belåningen?

Investeringsuniverset til  den nye kontoen

(Fra 50:11) Hør om de grunnleggende reglene for hva du kan handle på Aksjesparekonto. En ting som har vært uklart er tegningsretter og andre instrumenter som er knyttet til ditt konkrete aksjeinnehav. Anders forteller hvordan dette vil fungere. Videre kommer Anders og Joachim inn på spørsmål som: Kan du handle unoterte aksjer, Bull- og Bear-produkter, aksjer på Merkur Market, derivater? Og siden kontotypen gjelder aksjer og aksjefond innenfor EU/EØS, betyr det at et globalt indeksfond eller et Kina-fond ikke er tillatt? Hva skjer med aksjer og aksjefond som på kjøpstidsspunktet var innenfor investeringsuniverset, men som av en eller annen grunn havner utenfor på et senere tidspunkt? Anders og Joachim gir deg svarene.

Les også: Dette kan du handle på Aksjesparekonto

Tips og råd og diverse spørsmål

(Fra 58:01) Få vite hvordan skjermingsfradrag fungerer på kontoen, hvordan minste innskutt beløp på kontoen fungerer, og hvordan du får fradrag for tap på kontoen. Anders tar opp dette med valutakonto, og om det blir tilgjengelig på den nye aksjesparekontoen, før du får gode råd og tips for hva du bør tenke på når du skal velge leverandør av Aksjesparekonto.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer