Oppgang i vente. Fed sjef Jerome Powell i fokus. Nytt inflasjonsmål vil gi lavere renter lengre

Fed sjef Jerome Powell, stjal showet i går da han hintet om vesentlige endringer fremtidig rentestrategi. Den amerikanske sentralbanken, i likhet med de fleste andre sentralbanker i verden, styrer i dag renten med mål om å oppnå stabil inflasjon hvis øvre tak er to prosent. Dvs. renten settes ned i perioder der inflasjonen er under målet og vica versa

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [0,1, 0,5]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,1 prosent i snitt i går.

Fed sjef Jerome Powell, stjal showet i går da han hintet om vesentlige endringer fremtidig rentestrategi. Den amerikanske sentralbanken, i likhet med de fleste andre sentralbanker i verden, styrer i dag renten med mål om å oppnå stabil inflasjon hvis øvre tak er to prosent. Dvs. renten settes ned i perioder der inflasjonen er under målet og vica versa.

Nå derimot, vil sentralbanken styre renten med basis i gjennomsnittlig inflasjon på to prosent. Det betyr at dersom renten har ligget under to prosent i lang tid, slik den har gjort de siste 10-12 årene, vil sentralbanken tillate at renten ligger over to prosent i lang tid for å kompensere for dette. Mao. styringsrenten vil holdes nær null enda lengre som en følge av den nye strategien.

Det er for øvrig naturlig å anta at Norges Bank, samt de fleste andre sentralbanker vil kopiere FEDs nye rentemodell. Isolert sett er dette positivt for verdensøkonomien, samt aksjemarkedet.

Dow Jones indeksen ledet an i USA i går, med en oppgang på 0,6 prosent, mens Nasdaq indeksen falt tilbake 0,3 prosent.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) endte opp 0,4 prosent i snitt i natt.

De asiatiske investorene lot seg begeistre av Powells tale i går. Lavere rentebane er om noe, positivt for aksjemarkedene. Når det er sagt, fremtidige bobler i økonomien er vanskelig å unngå, men den amerikanske sentralbanken håper og tror at flere vi inkluderes i det fremtidige arbeidsmarkedet som en følge av det nye måten å måle inflasjonen på.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 45,1 dollar per fat, opp 0,4 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 8,86, mens 30-års renten i USA ligger på 1,56 prosent.

Uværet i Mexicogulfen nådde kysten av USA i går. Mange fryktet betydelige skader på nærliggende oljeinfrastruktur, men så langt ser skadeomfanget mer begrenset ut. Oljeprisen var for ett par dager siden over 46 dollar per fat, mens den nå handles rundt 45 dollar.

Lyttetips!

#pengepodden – Veien videre for oljefondet med Tangen i sjefsstolen

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer