Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Nedtur i Asia i natt. Oljeprisen i fokus

De asiatiske børsene starten uken i rødt, dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Shanghai CSI 300 (+0,4%) var for øvrig et hederlig unntak. Nikkei 225 falt 1,1%.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,8%, eller innenfor intervallet [-1, -0,6]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,6 prosent i snitt fredag.

Nasdaq indeksen (+1,4%) skilte seg ut i positiv forstand fredag, godt hjulpet av en rekke tek aksjer, mens S&P 500 og Dow Jones indeksen endte relativt flatt. For uken som helhet derimot, ble det en begredelig utvikling. De samme indeksene falt mellom fem og seks prosent på fornyet frykt for resesjon. Fed (den amerikanske sentralbanken) hevet renten med hele 0,75 prosentpoeng tidligere i uken, og varslet samtidig en dobling av dagens styringsrente (Fed Funds rate) på 1,75 prosent i et forsøk på å temme skyhøye inflasjonsimpulser. Inflasjonen i USA er på 41 års høy, noe som er uforenelig med Feds mandat om økonomisk stabilitet.

Norwegian Cruise Line (+10,1%), Carnival (+9,7%) og Enphase Energy (+8,9%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Diamondback Energy (-8,5%), ConocoPhillips 8-8,5%) og Devon Energy (-8,3%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,2 prosent i snitt mandag morgen.

De asiatiske børsene starten uken i rødt, dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Shanghai CSI 300 (+0,4%) var for øvrig et hederlig unntak. Nikkei 225 falt -1,1 prosent, dog Sør Koreas KOSPI indeks ledet an med fall på hele 2,7 prosent.

Investorene i Asia er i likhet med sine internasjonale kollegaer, bekymret for verdensøkonomien. Energi -og material sektoren falt mest i Asia i natt, mens de defensive sektorene (konsumvarer og helse) gjorde det best.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 113,37 dollar per fat, ned -2,1 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 9,96, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 3,24 og 3,28 prosent.

Oljeprisen falt som en sten før helgen og handles nå ca.11 dollar per fat lavere enn i midten av forrige uke. Det er naturlig å anta at etterspørselen etter olje vil falle markant dersom verdensøkonomien skulle bremse opp. Andre råvarer har falt vesentlig mer i pris enn olje den senere tid, noe som skyldes Russlands krigføring i Ukraina. De lange rente har også kommet ned de siste dagen, et tegn på investorenes samlede vekst og inflasjons forventninger har falt.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Steffen Hvalby
Steffen Hvalby
20.06.2022 08:59

Hvor mange fat olje importerer Kina til vanlig kontra i dag?