Gå til hovedinnhold

Mini Futures vs. Bull & Bear

Bull & Bear er populære produkter som mange har hørt om, mens den mindre kjente lillebroren Mini Futures, som vi nå også har lansert i norske kroner, kan i mange tilfeller være et bedre egnet produkt for investorer.

Likheten mellom Bull & Bear og Mini Futures er mange. Du får høy gearing, fra ca. 2 til 15 ganger egenkapitalen, og du har innebygget stop-loss som gjør at du ikke taper mer enn innsatsen. På Nordnet Markets finner du også mye av de samme underliggende aksjene, indeksene, råvarene og (etter hvert) valutaene i de to produktene. Du handler de begge kurtasjefritt når du legger ordre for over 1000,- kroner.

Som du sikkert skjønner er det en rekke likheter i disse to produktene, men nå skal vi se nærmere på de egenskapene som er ulike.

Bull & Bear

  • Handler du Bull & Bear, bør du gjøre det fordi du har tro på en kortsiktig bevegelse eller markert retning.
  • Egner seg godt til kortsiktige «bets».
  • Treffer man på en retning/trend får du godt betalt siden avkastningen beregnes daglig ut fra din (økende) beholdning.
  • Kan også brukes til å sikre/hedge sine aksjer eller portefølje.

Slik ser en 4 dagers bevegelse ut i et Bull & Bear produkt med 3 ganger gearing:

Den underliggende aksjen koster 100 kroner dag én.
Den blå streken beveger seg fra dag til dag, 3 ganger den underliggende aktiva sin bevegelse i prosent.

Husk at «du hver dag legger en ny sum penger på bordet». Produktet bryr seg ikke om hva du startet med for noen dager eller uker siden. Utgangspunktet er altså hver morgen 3 ganger gearing av dagens egenkapital.

Det er dette som gjør at mange ikke helt forstår produktet. De sitter kanskje fire uker senere og sammenligner hva de betalte innledningsvis og hva prisen på produktet er i dag, med differansen på den underliggende aksjen, men avkastningen blir mer og mer tilfeldig dersom du sammenligner med utgangspunktet ditt. Sammenligner du derimot dag for dag vil det alltid stemme.

Den store fordelen med Bull & Bear er hvis du treffer en kortsiktig «bet». Spretter oljeprisen opp fra den ene dagen til den andre, eller går oljeprisen jevnt og trutt opp uten store svingninger vil du få best utbytte av Bull & Bear.

Mini Futures

  • Egner seg mer for langsiktige investeringer enn Bull & Bear
  • Mer transparent avkastning over tid.
  • Ikke nødvendigvis like viktig å treffe med utviklingen på kort sikt

Slik ser en 4 dagers bevegelse ut i en Mini Future med 5 ganger gearing:

Som du ser vil det være sterk symmetri mellom den underliggende aksjens bevegelse og prisen på produktet. I eksempelet har du betalt 20 kroner for en Mini Future og får avkastningen av en eksponering på 100 kroner.

Innebygde kostnader

Både i Bull & Bear og Mini Futures får du en ekstra stor eksponering fordi det er et innebygget lån i produktet. Denne belåningen må du selvfølgelig betale for, og rentekostnadene samt andre kostnader trekkes av egenkapitaldelen i produktet. Er det slik at underliggende aktiva står stille vil produktene, av naturlige årsaker, falle litt og litt i verdi hele tiden. Produkter med høy gearing, f.eks 15 ganger gearing, vil merke kostnadene mer enn produkter med en gearing på kun 2 ganger egenkapitalen.

Hvilket produkt skal jeg velge?

Er det slik at du har tro på at for eksempel oljen skal opp fra 70 til 100 dollar det neste halvåret, bør du sannsynligvis heller kjøpe en Mini Future enn et Bull-sertifikat. Tror du oljeprisen skal hoppe opp og i tillegg fortsette opp i noen dager kan det lønne seg med Bull & Bear da denne gearer på nytt med samme gearing hver dag. Risikoen øker da med tanke på utganspunktet ditt. En Mini Future derimot vil senke risiokoen jo mer rett du har. Desto bedre du treffer jo mer og mer prosent av Mini Futuren vil bestå av egenkapital i forhold til lån. En Bull & Bear vil alltid bestå av en fast gearing.

Grunnen til at Mini Futures ofte er bedre på lang sikt er at du kan regne deg til hva du vil tjene eller tape hvis utviklingen går den ene eller andre retningen, og har i større grad kontroll på prisen på produktet i forhold til den løpende utviklingen underliggende. Kostnadene i produktet er også lettere å beregne.

Finn ut mer om produktene.

Hvor mye gearing skal jeg ha?

Har du mye gearing i produktet, f.eks 10 ganger, er du i større grad avhengig av å treffe i din tro med en gang da kostnadene på sikt krymper produktene. Det er verdt å merke seg at med 10 ganger gearing tåler du kun (litt i underkant av) 10 % bevegelse i feil retning* før produktene går i stopp-loss og pengene er tapt.

(*Med Bull & Bear 10 ganger går produktet i stop loss med daglig bevegelse på 10% eller mer, mens en Mini Future tåler ca. 10% verdifall (eller stigning hvis du er short) på underliggende.

Med mindre gearing tåler mer svingninger uten at du risikerer at produktet går i stopp-loss og slettes.

Merk! Børsnoterte produkter innebærer høy risiko og det anbefales at du setter deg godt inn i produktene før du handler.

Hvis du vil lære mer om Bull & Bear kan du se denne videoen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer