Gå til hovedinnhold

Lykkes på børsen? Spar som en kvinne!

Kvinner lever lengre enn menn, men har i snitt lavere inntekt og sparer mindre. En situasjon som risikerer å øke det økonomiske gapet mellom kjønnene ytterligere. Samtidig viser våre data at kvinner som faktisk sparer, oppnår noe bedre avkastning enn menn. Slik kommer du i gang!

Her har vi samlet inspirasjon for at du skal kunne lykkes med din sparing, uavhengig av bakgrunn eller erfaring. Eller om du er kvinne eller mann!

Flere undersøkelser konkluderer med at kvinner generelt oppnår noe høyere langsiktig avkastning enn menn i aksjemarkedet. Også undersøkelser fra Nordnet viser dette. I både Norge, Danmark, Sverige og Finland har Nordnets kvinnelige kunder i snitt oppnådd bedre avkastning enn de mannlige på både tre måneder, ett år og tre års perioder.

🔑 Hva er nøkkelen til suksess?

“Å spare som en kvinne” innebærer generelt en mer langsiktig sparing og lavere risikotaking sammenlignet med menn. Kvinner unngår i større grad de mest risikable aksjene, de handler sjeldnere og forsøker ikke å time markedet. Å kjøpe og selge på riktig tidspunkt er en krevende øvelse, som vi vet at flertallet ikke lykkes med. Og enten det dreier seg om fond eller aksjer, har kvinnenes mer passive strategi over tid blitt belønnet med høyere avkastning. Det lønner seg med andre ord å unngå panikksalg når børsen faller.

En annen suksessoppskrift er å ikke legge alle eggene i samme kurv. Å spre investeringene dine over ulike eiendeler, regioner og sektorer bidrar til å redusere risikoen og potensielle tap. Dette prinsippet kalles diversifisering, og det handler om å sikre at du har en balansert og robust portefølje som tåler forskjellige markedsforhold. Har du lyst til å komme i gang? Få hjelp av vår fondsinspirasjon.

📈 Våg å investere

Samtidig er det ikke bra med altfor lav risiko dersom man ønsker høy avkastning. Kvinner har en større tendens til å ha sin sparing på sparekonto i banken i større grad enn menn. Dette kan på lang sikt føre til lavere avkastning og dermed en lavere pensjon. Vårt tips er å investere pengene du ikke trenger på kort sikt i fond, gjerne billige aksjeindeksfond gjennom månedlig sparing. Penger du sparer i aksjer og aksjefond bør ha minst fem års sparehorisont.

💡 Inspirasjon, kunnskap og nettverk

Her har vi samlet noen av nettverkene og tjenestene som kan hjelpe deg med å komme i gang eller utvikle din sparing videre.

Bli engasjert og inspirert av andre på Shareville.
Shareville-grupper: Shareville er en sosial investeringsplattform der brukere kan dele og følge hverandres investeringer. Å opprette eller bli med i grupper fokusert på kvinners sparing kan være en utmerket måte å dele kunnskap, erfaringer og støtte hverandre på investeringsreisen. Som for eksempel “Nordnet Female Network Norge” eller “Utbytteaksjer for langsiktig sparing“.

Bli med i Nordnet Female Network.
Et eget nettverk for kvinner som er interessert i sparing og investering. Her får du muligheten til å lære mer om finans og investeringer gjennom seminarer, workshops og arrangementer. Det er gratis å bli medlem.

Lær mer med Nordnet Academy.
Her finner du all informasjonen og kunnskapen du trenger. Delta på kurs og webinarer om sparing og investering. For deg som er ny på børsen, kan dette være en gullgruve av informasjon og et trygt utgangspunkt for å utvikle en egen investeringsstrategi.

💰 Spar for en tryggere fremtid – uansett hvem du er

Det spiller ingen rolle hva du heter, hvor du kommer fra, hvilket kjønn du er eller hvor mye penger du har. Alt gjør en forskjell, og alle har vært nybegynnere en gang på veien mot økt trygghet eller økonomisk frihet. Å investere kan virke overveldende, vanskelig og komplekst i begynnelsen. Men det finnes verktøy, tjenester og nettverk som kan hjelpe deg på veien. Det aller viktigste er å komme i gang. Selv en liten månedlig sparing kan over tid gjøre underverker.

Det er viktig at du er klar over at finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.Selv om sparing i aksjer og fond historisk sett har gitt positiv avkastning over tid, er det ingen garanti for fremtidig utvikling. Det er alltid en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Qwerty3
Qwerty3
13.03.2024 13:59

Jeg tror denne artikkelen er misvisende siden kvinner som investerer mest sikkert er folk som har gjennomsnittlig mye høyere utdannelse, høyere stillinger, mer penger og mer erfaring fra finansbransjen enn den gjennomsnittlige mann og kvinne, så det ikke blir statistisk riktig å generalisere utifra dem.