Gå til hovedinnhold

Handle unoterte aksjer (NOTC)

Handelen i unoterte aksjer på OTC-listen (Over The Counter), også kalt unotert-listen, har økt voldsomt den siste tiden blant Nordnet-kundene. Det er en del som skiller det å handle noterte aksjer på Oslo Børs og en unoltert liste som Euronext NOTC, og det skal vi ta for oss her.

Les mer om handel på NOTC på Euronext

Risiko

Det kan være greit å starte med en viktig forskjell og det er risiko. Det er svært store svingninger i aksjekursene i forhold til verdipapirer notert på en børs. Dette delvis fordi det er mye lavere likviditet/omsetning. Det er ikke unormalt at du ser en kjøper f.eks ligge på 5 kroner og selger på 10 kroner, noe som er en veldig stor spread (avstand mellom kjøper og selger).

Noen aksjer har innimellom ikke engang kjøpere i ordreboken i det hele tatt. At du ikke kan komme deg ut når som helst er en risikofaktor du må ta hensyn til.

Kravene til et selskap for å gjøre seg tilgjengelig for handel på en markedsplass som OTC er betydelig lavere enn om selskapet hadde vært børsnotert, noe som gir deg som investor lavere beskyttelse. Selskapene på NOTC er ofte i en tidlig fase slik at risikoen ved å investere i disse selskapene er dermed også høyere på grunn av dette.

For at vi skal vite at du er kjent med risikoen må du gjennomføre kunnskapstesten “Unoterte og ikke elektroniske handlede verdipapir” før du få tilgang i handel på NOTC. Kunnskapstesten finner du under “Mine sider” – “Min profil og innstillinger” og “Kunnskapstest” på nordnet.no.

Vi ber deg om å ha utført denne testen før du ringer megler så du slipper å bruke tid på dette da.

Kostnader

Handel med unoterte aksjer skjer pt ikke elektronisk men på den gammeldagse måten hvor megler hos Nordnet må manuelt megle handelen med en motpart. En transaksjon tar ofte 10 minutter å få fikset. Det er derfor en høyere kurtasje på denne type handel i forhold til om du legger ordren selv, elektronisk på en børs. Kurtasjen for unoterthandel på NOTC ligger pt (02.02.21) på 0,2% med minstekurtasje på 199 kr for alle kunder.

Oversikt over kurtasje finner du i prislisten vår

Det praktiske

For handel i unoterteaksjer på NOTC må du ta kontakt med meglerbordet vårt på telefon 23 33 30 23 (tastevalg 1).Åpningstiden for handel på NOTC er fra klokken 09:00 til 16:30.
Du må passe på at du har penger disponibel på Aksje- og fondskontoen du skal legge ordren via før du ringer megler å legger en NOTC-ordre.

Merk! Når du har gjort et kjøp på OTC vil det ikke vises i kontooversikten før dagen etter. Du vil heller ikke se evt. liggende ordre under “Ordre” slik som ved vanlig aksjehandel.

Handel på NOTC-listen er kun tilgjengelig på en Aksje- og fondskonto. Det er derfor viktig at du sjekker at du har åpnet nettopp en Aksje- og fondskonto før du tar kontakt med meglerbordet vårt. Du oppretter en Aksje- og fondskonto under “Mine sider” – “Min totaloversikt” og “Ny konto“.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
17 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Magnus
Magnus
23.04.2021 22:46

Kan eg handle aksjar på OTC i Canada/USA? Og vil dei bli overført til det vanlige selskapet om dei går på børs som NASDAQ/NYSE

Chris
Chris
18.04.2021 06:02

Dersom et selskap med OTC aksjer går på børsen følger bare OTC aksjene videre?

Nordnet Active Trader
Svar på  Chris
22.04.2021 11:09

Hei, Kahoot var et slik eksempel. Da flyttes som regel aksjene fra OTC-listen (fra en dag til en annen) over til en annen handelsplass/børs, og handles videre der.

Tore
Tore
16.03.2021 17:10

Hva skjer om man ikke blir kvitt de amerikanske otc aksjene sine før 31 mars , og ikke flytter de til en annen aktør? Hvilke andre aktører tar imot slike otc aksjer, DNB ?

Nordnet Active Trader
Svar på  Tore
22.04.2021 13:52

Hei,
Kundene kan ringe inn til USA megler som kan undersøke om vi kan selge manuelt. Dersom vi ikke kan selge kan kunden sjekke med andre aktører og evt overføre dit, f.eks Saxo.
Aksjer i denne listen kan fortsatt handles: https://www.nordnet.no/market/stocks?exchangeCountry=US&exchangeList=us%3Ausotc

Håvard
Håvard
12.02.2021 10:16

I lys av den økende interessen for aksjer i selskaper som produserer og distribuerer CBD og THC produkter (Cannabis), kan det være verdt å opplyse om at Nordnets tredjepart som megler på OTC ikke tillater handler i Cannabis-aksjer. Greit å vite hvis man planlegger å investere i den sektoren, utrolig vanskelig å handle Cannabis-aksjer på OTC gjennom europeiske meglerhus.

Håvard
Håvard
Svar på  Håvard
12.02.2021 10:16

Dette gjelder ikke selskaper på Nasdaq/NYCE, men OTC aksjer altså.

Knut
Knut
12.02.2021 03:59

Kanskje ikke riktig sted, men hva skal man gjøre med 80000 aksjer i Eurogas. ISIN: US2987341045 WKN: 891969 ??
En venn kjøpte dem for lenge siden og idag …. så er de så å si verdiløs, men kan ikke selges og banken (Sparebank1) der de ligger på en VPS for utenlandske aksjer tar 2500kr/årlig i gebyr for konto!!! Veldig koselig!

Christine
Christine
10.02.2021 15:06

Hei! Man får indikasjon på under 9 minutter ventetid på meglerbordet når det i realitet er over en time vente tid. Dette bør dere rette opp i.

Hans fredrik
Hans fredrik
Svar på  Christine
15.02.2021 19:44

Hei,

Kunne ikke vært mer enig. Ventet en og en halv time i dag. En callback funksjon hadde også vært på sin plass.

Morten
Morten
09.02.2021 15:14

Hva med aksjer på Nasdaq OTC Foreign?

BjarteMuchAlot
BjarteMuchAlot
Svar på  Morten
09.02.2021 16:18

Funker ihvertfall for denne aksjen: https://www.nordnet.no/market/stocks/16623484-acuity-ads-holdings, og er stikk i strid med https://www.nordnet.no/faq/1506-amerikanske-otc-aksjer?phrase=unoterte%20i%20usa som sier at “Amerikanske OTC-aksjer kan kun handels på en Aksje- og fondskonto og gjennom meglerbordet på telefon + 47 23 33 30 23”

Ishmael
Ishmael
07.02.2021 13:43

Når vil kjøp av OTC-aksjer kunne skje digitalt fremfor å måtte ringe inn ordre til megler?

Nordnet Active Trader
Svar på  Ishmael
08.02.2021 07:57

Hei, Vi kan ikke gi noe tidspunkt på dette,men vi har mye manuelt arbeid med NOTC som per i dag tar mye tid, så vi håper og tror en digital prosess lanseres i overskuelig fremtid.

BjarteMuchAlot
BjarteMuchAlot
Svar på  Ishmael
09.02.2021 15:46

Tipper de relanserer elektronisk handel når markedet faller og OTC handel tørker inn. Det er uforståelig at elektronisk NOTC handel i utgangspunktet ble stanset når det fungerte veldig bra, med akkurat samme flåsete svar som ble gitt i denne tråden, og her https://www.nordnet.no/faq/1504-unoterte-i-norge-otc, samt i dialog direkte. Etterhvert har nytt ullsvar blitt at med Euronext kommer dette på plass. Men den gang ei. Best practice er å ha produkt/tjenesteeier, prosjektplan/ledelse, of livssyklus styring. Da ville Nordnet hatt ny løsning på plass før gammel løsning ble lukket. Som en av norges desidert største meglerhus er det ubegripelig at man kan forsvare… Les mer »

SigTill
SigTill
02.02.2021 23:12

Må vel også ha meg at det nå være tilstrekkelig med penger på aksje og fondskontoen før kjøp?

Nordnet Active Trader
Svar på  SigTill
03.02.2021 10:45

Takk for input, info er lagt til!