Børsnoterte fond (ETF)

Opp

Exchange Traded Fund (ETF)

En ETF er et børsnotert fond (Exchange Traded Fund). Det er ganske enkelt et fond du kan handle som en vanlig aksje.

Børshandlede fond er den mest populære spareformen i USA og de vokser stadig i popularitet i Norden. På ETF-torget finner du alle børsnoterte fond på Nordnet.

Spar i indeks, valuta, råvarer og mye mer

Handle over 1500 fond

Realtidshandel på børs

Gratis kjøp med spareavtale

Fordelene med ETFer

Fordeler med ETFer:

  • Lavere forvaltningskostnader enn tradisjonelle fond
  • Ingen kurtasje for kjøp gjennom spareavtale
  • Raskere handelstider
  • Du vet eksakt hvilken pris og eventuell valutakurs du får
  • Du får tilgang til markeder som ellers er vanskelige å nå

Film fra Nordnets YouTube kanal

Billigere fondssparing med ETF

ETFer er nesten utelukkende passivt forvaltede indeksfond. De har svært lave forvaltningskostnader siden forvalterne følger en indeks og ikke plukker aksjer selv.

Siden børsnoterte fond handles som en aksje, betaler du kurtasje ved kjøp og salg. Hos oss er det samme lave kurtasje for ETFer som for aksjer. Setter du opp en spareavtale betaler du ikke kurtasje for kjøp.

Rask og presis fondshandel

Børsnoterte fond handles på børs på samme måte som en aksje. Handelen blir gjennomført øyeblikkelig og du kan følge utviklingen av fondet i kontooversikten din. Du vet eksakt hvilken pris fondsandelene kjøpes til. Kjøper du fond i en utenlandsk valuta kan du se hvilken valutakurs handelen ble gjennomført til.

ETF-torget

Finn ETFen du leter etter

Markedet for børsnoterte fond vokser raskt og nye fond dukker stadig opp. Derfor har vi samlet alle våre børsnoterte fond på ETF-torget. Her kan du søke på ulike kategorier, underliggende indekser og forvaltere.

På ETF-torget finner du også nyheter, rapporter om ulike markeder og tips om spennende investeringscase.

Lær mer om børsnoterte fond

På samme måte som med aksjer er det viktig at du forstår produktet du kjøper og setter deg inn i det markedet du vil investere penger i.

Når du forstår hva du investerer i er det større sannsynlighet for å lykkes med god avkastning.

Lær mer om børsnoterte fond i vårt ETF læringssenter.

Månedlig sparing i ETFer

Kurtasjefri spareavtale på børsen

Hos oss kan du spare månedlig i ETFer. Slik kombinerer du fordelene med børsnoterte fond (lave kostnader og raske handelstider) med månedlig sparing.

Det beste er at du slipper å betale kurtasje for kjøp via en spareavtale.

Mindre risiko for dårlig timing

Ved å opprette en spareavtale sparer du faste summer til faste tidspunkt hver måned. Siden fondsandelene kjøpes månedlig, reduseres risikoen for å kjøpe på et spesielt ulønnsomt tidspunkt. Du kjøper litt når det er billig og litt når det er dyrt. På den måten oppnår du en fin gjennomsnittskurs over tid.

Psykologisk sett kan det være vanskelig å kjøpe etter et kraftig kursfall, men akkurat når kursen har falt får du flere fondsandeler for samme sum fordi hver andel koster mindre. Når børsen senere snur oppover igjen, har du flere andeler som øker i verdi. Gjennom å ha en spareavtale, drar du nytte av svingningene på børsen og kan faktisk tjene på at børsen svinger fra tid til annen.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.