Gå til hovedinnhold

Buffersparing.

Hva er buffersparing?

En buffer eller buffersparing fungerer som en økonomisk sikkerhetspute og gir deg trygghet i tilfeller hvor det kommer uforutsette hendelser i din personlige økonomi. Når det kommer til buffersparing, er det viktig å ha en tilstrekkelig mengde penger tilgjengelig for uventede utgifter eller økonomiske hindringer.

Ved å velge investeringer med lav risiko sørger du for at pengene dine er tilgjengelige når du har behov for dem. Å gå inn i høyrisikoinvesteringer kan medføre risikoen for tap eller mangel på likviditet i de mest kritiske øyeblikkene.

Har du ikke en buffer i dag bør du først opprette en egen sparekonto for dette. Å ha en egen konto dedikert til buffersparingen kan hjelpe deg med å holde oversikt over pengene du har satt av.

Deretter kan du begynne å bygge opp bufferkontoen til det nivået du ønsker. Hvis du ikke har tilgjengelig kapital i dag, kan det være lurt å opprette enautomatisk overføring fra lønnskontoen din til bufferkontoen hver måned. Dette vil hjelpe deg med å opprettholde en systematisk spareplan og sikre at pengene blir satt av jevnlig, uten at du trenger å tenke på det.

Hva bør du ha på bufferkonto?


💡 En bufferkonto skiller seg fra en sparekonto for fremtidige ferier og sparemål, og bør opprettholdes separat. Hovedmålet med en bufferkonto er å etablere økonomisk stabilitet.


Den nødvendige størrelsen på din økonomiske buffer varierer basert på din individuelle økonomiske situasjon og risikotoleranse. De fleste eksperter er enige om at bufferkontoen bør være på minst én og helst to månedslønner, men størrelsen kan variere avhengig av livssituasjonen din. Det er viktig at midlene på en bufferkonto kan nås raskt. Derfor er det naturlig å investere dem i trygge og likvide alternativer med minimal risiko, som for eksempel høyrentekontoer eller likviditetsfond.

Det er lurt å plassere midlene for buffersparingen på en sparekonto med liten eller minimal risiko. Disse pengene bør være enkelt tilgjengelige, selv om det kan være fornuftig å begrense tilgangen noe for å motvirke fristelsen til å bruke dem på unødvendige utgifter.

Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Gi pengene dine muligheten til å vokse.Åpne konto