Gå til hovedinnhold

Smarte Porteføljer, robotrådgivning med multi asset-fond

Nå lanserer vi vår nye spare-robot og vår nye spareløsning Smarte Porteføljer. Konseptet bygger på moderne kapitalforvaltning i samarbeid med den internasjonale investeringsbanken, J.P. Morgan, i kombinasjon med en digital rådgivningsmodell utviklet av oss selv.

Vi er stolte av å gi norske sparere et moderne produkt som gjenspeiler de siste trendene innenfor kapitalforvaltning, og tilgang til en type forvaltning som tidligere kun har vært tilgjengelig for proffene. I USA har Bridgewater Associates og hedgefund-guru Ray Dalio blitt kjentfor sine «allværsfond» og «risk parity-forvaltning», en forvaltning som baserer seg på de samme prinsippene som Nordnets nye smarte porteføljer.

Så hva er Smarte Porteføljer?

Fundamentet i Smarte Porteføljer er tre mulit asset-fond med ulik risikoprofil – Nordnet Smart 5, 10 og 15. Sifferet i navnet indikerer risikoen beregnet som standardavviket. Jo høyere siffer, desto høyere risiko. Fondene investerer i fem ulike aktiva: Aksjer, renter (hovedsakelig statsobligasjoner), råvarer, eiendom og kredittobligasjoner. Det smarte med fondene er at de automatisk justerer vektene mellom aktivaklassene etter som markedet beveger seg, slik at du som kunde skal beholde et jevnt risikonivå i sparingen din.

Å markedsføre/selge fond med en fast prosentandel i aksjer og renter har lenge vært enkelt og lønnsomt for fondsforvaltere, men en litt turbulent reise for deg som sparer. Du får en portefølje som sjelden stemmer overens med din individuelle profil, som regel får du enten for lav eller høy risiko. Oftest angis forvalternes risiko som den andelen aksjer som fondet inneholder der «balanserte fond» består av 50 % aksjer og 50 % renter og et «aggressivt fond» har 80 % aksjer og resten renter. Tanken er at den ene aktivaklassen skal være en motvekt dersom det andre faller. En tilnærming som ikke er direkte feilaktig men umoderne, siden de trygge rentene svinger så mye mindre enn aksjene. De siste 15 årene har det vært tydelig at samvariasjonen (korrelasjonen) mellom aksjer og renter kan endres kraftig, og studier viser at ca 90 % av utviklingen i et 50/50-fond tilskrives aksjedelen. Å kalle dette balansert blir nærmest en løgn.

Med Smarte Porteføljer vil vi gi deg et moderne produkt med det nyeste innen kapitalforvaltning som lar volatilitet være grunnlag for aktivafordelingen, og ikke en prosentuell fordeling mellom aksjer og renter. Med andre ord: Renter og andre lavrisikoaktiva skal gi et tilnærmet like stort bidrag til risiko som aksjer og andre høyrisikoaktiva. Dette løses ved bruk av gearing av lavrisikoaktivaene – som i praksis betyr bruk av derivater.

Slik investerer du i Smarte Porteføljer

For å investere i fondene må du svare på noen spørsmål i vår digitale rådgivningstjeneste. Spørsmålene er ment til å avdekke din risikovillighet, finansiell kunnskap og sparehorisont. Det gjør vi for å kunne anbefale riktig fond til deg. Når du har svart på spørsmålene, kjøpt fondene eller opprettet månedlig sparing kan du lene deg tilbake – forvaltningen skjer automatisk og du kan være trygg på at du har riktig risiko i porteføljen din.

Nordnet vil alltid ha som mål å være det foretrukne alternativet for traders og aktive kunder som ønsker å ta sine egne beslutninger. Med lanseringen av Smarte Porteføljer gir vi oss inn på et nytt marked der vi aktivt hjelper kunden med sin sparing og kommer med en konkret anbefaling på hvilke fond du bør spare i. Det gjør at vi vil snakke til en større målgruppe og gjøre Nordnet relevant for flere.

Håper dere setter pris på vårt nye produkt. Les mer om Nordnet Smarte Porteføljer her.

Les også: Peter Warren om risikoparitet og Nordnet Smarte Porteføljer

Hør mer om Smartfondene i denne epioden av #Pengepodden #Sparing.

Lykke til med dine investeringer / Anders Skar

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer