Gå til hovedinnhold

Slik kan du bruke belåning i porteføljen din

Mange lurer på hvordan belåning på verdipapir egentlig fungerer. Her har vi skrevet et blogginnlegg om det, og hva som er viktig å tenke på.

Hvordan fungerer belåning på verdipapir?

Rent praktisk er det enkelt å sette opp belåning/kredittramme på din Nordnet-konto. Du søker om en kredittavtale, om den blir godkjent får du en ramme tilgjengelig for handel. Hvor mye av rammen du kan låne avhenger av belåningsverdien i porteføljen din.

Hvilke aksjer og fond du har på konto avgjør belåningsverdien (sikkerheten i porteføljen). Belåningsverdien på en aksje bestemmes av fundamentale faktorer. Videre kan belåningsgraden på aksjen påvirkes av hvor diversifisert porteføljen din er. Utgjør den største posisjonen i porteføljen over 70 % av porteføljens verdi, reduseres belåningsgradene på investeringene dine. Utgjør posisjonen under 50 % av totalverdien får du høyere belåningsgrader fordi du har redusert den totale risikoen.

Se alle belåningsgrader

Kreditten kan du bruke til å kjøper flere verdipapir, eller du kan ta ut penger og bruke de på noen annet. Du betaler rente på lånet, men kun når du benytter deg av rammen. Lånet er avdragsfritt og rentene belastes siste dag i hver måned. Verdipapirene er sikkerheten du stiller for pengene du låner av Nordnet.

Belåning kan aktiveres både på Aksje- og fondskonto, Investeringskonto Zero og Aksjesparekonto. På Investeringskonto og Aksjesparekonto oppretter man i praksis en kredittkonto som er koblet til kontoen du ønsker belåning på.

Alt om verdipapirbelåning på nordnet.no

Gearing og fleksibilitet

Effekten som oppstår når du handler verdipapir med lånte penger kalles for gearing. Du får økt eksponering, da du eier flere aksjer og fond enn hva du hadde gjort om du bare handler med egne penger. Om verdipapirene du eier øker i verdi får du økt fortjeneste. Du har nå fått en såkalt gearing-effekt på investeringen din. Samtidig som vi prater om mulighetene belåning og gearing gir, øker også risikoen din. Mislykkes du med investeringene og verdipapirene dine faller i verdi blir tapene dine desto større, på samme måte som gevinsten kan bli større ved en oppgang. Det kan være smart å starte forsiktig med en liten lånesum. Det finnes mange eksempler på folk som har brent seg ved å geare for kraftig, så vær forsiktig og lær deg å håndtere det, så kan belåning være et veldig godt verktøy.

Belåning innebærer altså at du får ekstra penger tilgjengelig saldo. Du får mulighet til å kjøpe flere verdipapir uten at du har disponibel saldo på kontoen Det gir deg mulighet til å handle raskt om en god investeringsmulighet dukker opp. Renten belastes siste virkedag i hver måned, når du har hatt saldo på kontoen eller kredittkontoen under 0,- i løpet av måneden. Hvilken rente du betaler finner du i prislisten vår.

Tenk over risikoen

Å investere i verdipapir innebærer alltid en risiko. Handler du med lånte penger blir eventuelle tap større. Moderasjon er viktig når det kommer til alle typer lån. Belåning med sikkerhet i verdipapir belønner de som er risikobevist. Om du har flere aksjer og fond med god diversifisering får du en høyere belåningsverdi enn uten diversifisering. Altså enda en god grunn til å være risikobevisst og diversifisere porteføljen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.04.2021 16:01

Hei

Hvor lang tid pleier det å ta før man får svar på en kredittavtale for belåning?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.04.2021 16:26

Hei,
Behandlingstiden er på inntil to uker. Normalt behandles lånesøknadene i løpet av noen virkedager. Nå har det vært påskeferie så hvis du har en søknad innen nå så kan det ta noe lenger tid.

Gjest
Gjest
06.12.2019 08:59

Hei,

Hva tenker dere om rentesatsen etter endringen som ble gjort i forbindelse med integreringen av Netfonds? For oss som brukte superlånet ble jo kostnaded for belåning vesentlig høyere, og satsen ligger langt over nivået deres konkurrenter ligger på.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2020 15:04

Hvilke konkurenter tenker du på?
Driver å ser etter alternativer.