Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Nordnet Smarte Porteføljer – en diversifisert nyvinning

I denne episoden av #pengepodden sparing med Anders og Bjørn Erik får du høre mer om den nye spareløsningen vår «Nordnet Smarte Porteføljer». Spareløsningen har vi laget i samarbeid med den anerkjente investeringsbanken J.P. Morgan.Porteføljene er laget som fond, og kan kjøpes gjennom en digital rådgivningsprosess – en slags spare-robot.Dette er første gangvanlige norske sparere får tilgang til forvaltningsløsninger som tidligere har vært forbeholdt proffene.

Et kombinasjonsfond med ekstra god spredning – med fastsatt risikoandel

Bjørn Erik forklarer hvordan Smartfondene er skrudd sammen. Mens vanlige kombinasjonsfond investerer i aksjer og renter, investerer Smartfondene i tillegg i råvarer, børsnotert eiendom, kredittobligasjoner og såkalte markedsnøytrale faktorstrategier. Dermed spres pengene bredere, og fondet blir mer robust i ulike markedsklima. I tillegg til ekstra god diversifisering, forvaltes fondene etter en målsatt risiko, ikke etter en målsatt aksje/rente-andel. Dette gjøres for å få en mer stabil avkastning og en bedre risikojustert avkastning.

Du får også vite mer om hvordan fondet benytter gearing for å øke eksponeringen mot renter og andre lavrisikoaktiva, for å balansere risikoen bedre i Smart-fondene. Fondene tilbys i tre ulike varianter, med ulik grad av risiko: Nordnet Smart 5, 10 og 15. Jo høyere tall, desto høyere svingninger og risiko – og desto høyere forventet avkastning. Bjørn Erik forteller at de nye Smartfondene passer for de aller fleste – både de med og uten mye erfaring, og spesielt de som sparer langsiktig, ønsker en pakkeløsning og som er opptatt av redusere nedsiden samtidig som du følger aksjemarkedet oppover “uten bremsene på”.

Hva er så smart ved Nordnet Smarte Porteføljer?

Avkastning så langt, og backtesting

(fra 27:50)I Nordnet Sverige har Smartfondene vært i salg siden 1. september, i Norge kun et par uker. Av historikken så langt kan vi si at fondene har utviklet seg omtrent på linje med referanseindeksene. Smart 5 noe svakere enn referanseindeksen, mens Smart 10 og 15 noe bedre. Alle med negativ avkastning på mellom 2 og 7,5 % siden september.

Hvis vi ser på teoretisk historisk avkastning ved hjelp av backtesting av modellene får vi veldig gode tall: Smart 10 ville ha gitt en årlig teoretisk avkastning på 10,1 prosent siden begynnelsen av 2002, mot bare 4,5 prosent for et snittfond med 60/40 fordeling av aksjer/renter. I tillegg ville porteføljeverdien i førstnevnte svingt betydelig mindre. Bjørn Erik presiserer at disse tallene er basert på backtesting av Smart-strategien, og ikke reell avkastning. Hvis vi ser på siste 12 måneder, så har avkastningen til Smartfondene faktisk vært svakere enn indeks.

Les Anders sitt blogginnlegg om nyheten: Nordnet Smarte Porteføljer, robotrådgivning med multi asset-fond

Bedre med «100 % aksjer til du dør» enn en diversifisert portefølje?

(fra 37:04) Anders lurer på om Bjørn Erik, som har snakket varmt om strategien «100 % aksjer til du dør», og at kjedelige renter ikke hører hjemme i en pensjonsportefølje, har sansen for de nye Smart fondene. Du får høre hva han mener om fondene i podden. Du får også vite hvor mye penger spareøkonomen vår har tenkt til å plassere i Smartfondene.

Anders spør også om hvorfor ingen andre aktører har lansert slike risikoparitetsfond tidligere for private sparere. En forklaring er nok at disse fondene er noe komplisert å forklare. Derfor er også kjøpsprosessen lagt opp som en digital rådgivning. Avslutningsvis i denne episoden går Bjørn Erik og Anders igjennom spørsmål fra lytterne, der får du blant annet høre mer om motpartsrisikoen i fondene.

Les også:Peter Warren om risikoparitet og Nordnet Smarte Porteføljer.

Ønsker du å vite mer om fondsnyheten?Meld deg på nettmøte om Nordnet Smarte Porteføljer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer