Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – 100 prosent aksjer til du dør!

I denne episoden av #pengepodden sparing er temaet «Hvor høy aksjeandel bør du ha i din portefølje?». I studio er vår spareøkonom Bjørn Erik Sættem og Nordnetsjefen Anders Skar.

Gutta forteller at Nordnet har vært i media i sommer og kritisert pensjonsleverandørene for å ha for lav aksjeandel i kundenes innskuddspensjon og private pensjonssparing. Bakgrunnen er nye regnestykker de har gjort basert på 150 års aksje- og rentehistorikk. Saken har blitt omtalt i en rekke medier, blant annet DN.no og ABCNyheter og sist Finansavisen.

Nesten alle pensjonsforvaltere anbefaler en kombinasjon av aksjer og renter i innskuddspensjon og øvrig pensjonssparing. Våre regnestykker, basert på 150 års aksje- og rentehistorikk, viser imidlertid at kundene vil få en langt høyere pensjon ved å sitte med en ren aksjefondsportefølje helt frem til pengene utbetales – såfremt du har lang nok sparehorisont og har nerver til å sitte gjennom børsnedturene, forteller de.

I podden går gutta gjennom regneøvelsene som ligger til grunn for konklusjonen om at en ren aksjefondsportefølje slår kombinasjonsfondene ned i støvlene – for ALLE årskull de siste 100 årene – såfremt du har en lang nok spare- ut utbetalingshorisont. Regneøvelsene kan du lese mer om i denne bloggen.

Nesten dobbelt så store pensjonsutbetalinger ved å velge 100 prosent aksjer

(fra 13:31) Spareprofilen med 100 prosent aksjer har nesten dobbelt så høye samlede pensjonsutbetalinger (87 prosent høyere utbetalinger) sammenlignet med alderstilpasset spareprofil, regnet som et snitt for alle årskullene, forteller gutta.

Sammenlignet med 100 prosent aksjer med balansert profil er forskjellen i samlede pensjonsutbetalinger astronomiske, hele 800 prosent! (Se graf under)

Vi ble veldig overrasket over at forskjellene i pensjonsutbetalinger mellom de tre spareprofilene var så store – og at ingen av årskullene har tapt på å gå «all in» i aksjer. Vi måtte etterregne flere ganger, forteller Bjørn Erik.

Forklaring til grafen: Blå linje viser samlet pensjonsutbetaling i forhold til sluttlønn for en spareprofil med 100 % aksjer i hele spare- og utbetalingsperioden. Rød linje viser samlet pensjonsutbetaling ift sluttlønn for alderstilpasset spareprofil. Grønn linje viser samlet pensjonsutbetaling ift sluttlønn for balansert spareprofil. Den blå linjen ligger alltid øverst – noe som betyr at en spareprofil med 100 % aksjer har gitt høyere samlede pensjonsutbetalinger for absolutt alle våre 97 årskull. I gjennomsnitt ligger blå linje nesten dobbelt så høyt som rød linje – og nesten 8 ganger høy som grønn linje. (Graf: Kilde: Nordnet, Holberg Fondene, Macrobond og Norges Bank.)

100 prosent i aksjer passer ikke alle

(fra 20:40) Gutta er enig om at dette rådet ikke passer alle. Det passer fortrinnsvis for personer med kunnskap om og erfaring fra aksjeinvesteringer, som både har risikoevne og risikovilje.

Har du lite fonds- og spareerfaring vil du ha lett for å kaste kortene under kraftige børsfall, og rømme over til sikre rentepapirer. Da ødelegger du din langsiktige avkastning, mener Bjørn Erik.

En kjepphest for spareøkonomen er at det er viktig å inkludere alderspensjonen fra folketrygden når man regner ut aksjeandelen i pensjonssparingen. Mesteparten av pensjonsutbetalingene til nordmenn kommer fra folketrygden, og denne er i realiteten en sikker statsobligasjon. Dermed kan du ta betydelig aksjerisiko med annen pensjonssparing.

Spørsmål fra lytterne

(fra 25:45) Fredrik på 65 år skal gå av med pensjon om 2 år. Han lurer på om spareøkonomen vil anbefale ham 100 prosent aksjer i innskuddspensjonen resten av spareperioden. Hør hva spareøkonomen vår mener om dette i denne episoden av #pengepodden.

Et annet spørsmål er hvordan man bør sette sammen en slik «100 % aksjeportefølje» for pensjonssparing. Bjørn Erik deler sine beste råd og får innspill fra Anders.

En annen kunde lurer på om han bør valutasikre de internasjonale aksjefondene i pensjonssparingen. Gutta i studio deler sine beste råd for å sette sammen en langsiktig fondsportefølje.

Shareville kan du følge med på hva spareøkonomen vår har i sin portefølje.

Hør også forrige episode av #pengepodden: fra 100 000 til 100  millioner

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer