Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg

I denne episoden går Roger, Mads og Bjørn Erik gjennom resultatene i sine porteføljer i første kvartal 2022 (per 22. mars). Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best den siste tiden.

Roger: + 39 % siste 12 mnd, 22 % foran indeks

(fra 01:03) Roger har tre porteføljer på Shareville:

  • «NORWEGIAN STOCKS»: + 39 % per 21.03.22, 22 % foran Oslo Børs indeks
  • «US MEGATRENDS»: + 34 % per 21.03.22, 28 % foran Nasdaq-indeksen
  • «US TECH»: + 8 % per 16.12.21, 3 % foran Nasdaq-indeksen

Roger har god grunn til å være fornøyd med alle sine tre porteføljer det siste året, som alle har slått indeksen med god margin. Meravkastningen i den norske porteføljen har kommet fra de fleste selskapene i porteføljen, og spesielt fra hans to største posisjoner Equinor og Norsk Hydro. For en drøy uke siden solgte Roger hele posten i disse to aksjene, samt Aker BP. Han mener disse aksjene er fullt priset nå, og trolig vil underprestere i forhold til Oslo Børs i en periode. Nye selskaper i porteføljen er Telenor, Orkla og Norwegian. Hør hans argumenter for de store utskiftningene.

Mads: 0 % siste 12 mnd, 17 % bak Oslo Børs indeks

(fra 17:04) Mads er slettes ikke fornøyd med avkastningen det siste året. Hans største posisjon er et globalt indeksfond, Nordnet Indeksfond Global ESG (22 %), Mowi, Swedish Match, Sparebank1 SMN og Sagax. Se Mads sin portefølje på Shareville her.

De sterkeste aksjene YTD er Maha Energy (svensk oljeselskap), MOWI og SMN. Den svakeste aksjen er nok en gang Kahoot, som har falt 40 % så langt i år. Nytt selskap i porteføljen er det norske IT-selskapet Kitron. Hør mer om Mads sine tanker i podden.

Bjørn Erik: Pluss -2 %, 11 % bak Verdensindeksen

(fra 31:17) Bjørn Erik har heller ingen grunn til å være fornøyd med resultatene det siste året, med kun minus 2 % avkastning siste 12 måneder, mot 9 % for et globalt indeksfond inklusive EM.Hittil i år ligger porteføljen ca ett prosentpoeng bak indeks. Se Bjørn Eriks Shareville-portefølje her.

Det enkleste er ofte det beste, sier Bjørn Erik – og viser til at et billig globalt indeksfond slår hans aktive portefølje de fleste årene.

De tre fondene som har gitt meravkastning i forhold til Verdensindeksen er Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, som er et verdifond, samt hans to norske aksjefond, Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte.

Fond som har bidratt med mindreavkastning er BGF Next Generation Technology, EM-indeksfond, Storebrand Global Solutions og Storebrand Renewable Energy. Sistnevnte har riktignok fått en boost opp igjen den siste måneden, med pluss 15 % pga dramatisk økt satsing på fornybar energi i EU på grunn av krigen i Ukraina og Russland-boikott.

Bjørn Erik har solgt tre fond i kvartalet: DNB Finans, DNB Grønt Norden og T Rowe Price European Smaller companies. Han kjøpte Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF i begynnelsen av mars, på grunn av tro på «skitne» oljeselskaper fremover.

Lytt også til forrige episode av #pengepodden: ETF-Spesial – Alt om børsnoterte fond

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer