Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

#pengepodden – Robert Næss om investeringer i aksjer, fond og biler

I denne episoden av #pengepodden får du høre hva Robert Næss, fondsforvalter i Nordea Investment Management, mener om aksjemarkedene fremover. Du får også vite mer om investeringsstrategien for aksjefondene han forvalter. Avslutningsvis blir det også litt tid for bilprat og du får blant annet vite hvordan Robert har kjøpt og solgt biler med gevinst. Han røper at han nå venter spent på to Aston Martin DB7 veteranbiler fra USA. Planen er å kjøre bilene i sommer og selge de med gevinst til høsten.

Liker verdiaksjer og stabile aksjer

(05:08) Robert forvalter Nordea Norge Verdi, Nordea Stabile Aksjer Global og Nordea Stabile Aksjer Global Etisk samt et emerging markets-fond. Fondene har 4 av 5 stjerner i Morningstar, noe som betyr at de har levert bedre risikojustert avkastning enn gjennomsnittet i fondskategorien siste 3 år.

Siden Robert tok over forvaltningen av disse fondene for nesten ti år siden har de slått indeksen også på absoluttavkastning – og det med vesentlig lavere risiko – noe som ifølge finansteorien ikke skal gå an. Robert mener finansteorien er feil med tanke på at kapitalverdimodellen sier at høyere risiko gir høyere avkastning. Du får vite hvorfor han mener dette i podden.

Vår spareøkonom Bjørn Erik spør om forklaringen på den gode avkastningen er at han driver med faktorforvaltning – med faktorene verdi og lav-volatilitet. Robert er til en viss grad enig, men svarer at han både bruker kvantitative og fundamentale modeller.

Det blir også snakk om kvantitative og fundamentale modeller, og du får høre mer om likhetstrekkene mellom disse.

Her finner du en liste med Nordea sine fond.

Aksjefavoritter og bransjefavoritter

(fra 14:21) Nordea Norge Verdi har stor overvekt i den norske finanssektoren, men ingenting olje og svært lite fisk. Robert forklarer hvorfor han er optimistisk til finans og pessimistisk til olje og fisk. Robert lister også opp sine favoritter på Oslo Børs, som inkluderer sparebanker, Olav Thon og Wilh. Wilhelmsen.

I globalfondet Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, er finansbransjen sterkt undervektet. Robert forklarer hvorfor han har så ulikt syn på finansbransjen i Norge og internasjonalt.

Hør forrige episode av #pengepodden: Kryptovaluta – Fra hype til mainstream – Torbjørn Bull Jenssen

Oslo Børs er lavere ved nyttår enn i dag

(fra 25:23) Etter fjorårets korreksjon har markedet fått en ordentlig «flying start» i 2019. De fleste store aksjeindekser i verden er opp 10 % eller mer så langt i år.

Robert mener aksjemarkedet er dyrt nå, og han tror Oslo Børs står lavere ved nyttår enn i dag. På lang sikt vet vi imidlertid at aksjer gjør det bedre enn renter, og viser til at de siste 100 årene har aksjer gitt ca fem prosentpoeng høyere avkastning enn renter.

Du får også vite mer om hvordan Robert har investert sine egne penger.

Dyre biler – som selges med gevinst

(fra 36:35) Robert er en bilentusiast. Han kjøper og selger biler like ofte som andre handler aksjer – og målsettingen er å selge bilene videre med gevinst etter å ha kjørt dem en stund.

Han forteller at han nylig har solgt en Jaguar I-Pace, og har bestilt en ny Tesla. Han venter på to (!) Aston Martin DB7, som er importert fra USA. Med nye importregler for veteranbiler betaler han kun moms på bilene dersom de er over 20 år gamle. Planen er å bruke bilene i sommer, og selge de med en liten gevinst til høsten.

Bjørn Erik forteller at han har bestilt den nye elbilen til Porsche Taycan – noe Robert selvsagt også har gjort 🙂

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer