Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Rentetoppen nådd: Hvilke rentefond skal du velge nå?

Rentetoppen er trolig nådd. Hvilke rentefond skal du velge nå? Dette temaet diskuterer vår spareøkonom Bjørn Erik med Sigve Stabrun, renteforvalter i Storebrand Asset Management.

Sigve forvalter Storebrand Kort Kreditt IG og SKAGEN Likviditet. Disse to fondene ligger p.t. på topp blant 11 norske likviditetsfond på Nordnetplattformen siste 1 og 3 år.

Hvorfor steg rentene så kraftig?

Sigve starter med å forklare årsaken til at vi sliter med høy inflasjon og relativt høye renter nå. Renteoppgangen vi har lagt bak oss siste 18-24 mnd er blant de raskeste og kraftigste vi har sett i historien.

Videre forklarer Sigve at rentefondenes avkastning består av flere faktorer, renter + en risikopremie: Norges Bank styringsrente ligger som fundament, som p.t. er 4,5 %. Et lite påslag, så kommer man til NIBOR-renten, som p.t. er 4,7 %. På toppen av NIBOR kommer en kredittpremie som avhenger av kredittrisikoen til det enkelte selskapet som låner penger.

Bjørn Erik og Sigve snakker om hvordan de ulike rentefondskategoriene har gjort det de siste årene. Hovedkategoriene er:

  • Likviditetsfond: Minimal risiko – litt høyere forventet avkastning enn sparekonto i bank.
  • Obligasjonsfond: Lav til middels risiko – litt høyere forventet avkastning enn likviditetsfond.
  • Høyrentefond: Også kalt high yield fond – middels risiko – middels forventet avkastning

Utsikter fremover

I siste del er temaet renteutsiktene fremover – og hvilke type rentefond man bør eie de neste årene. Norges Banks renteprognose diskuteres. Denne viser at rentetoppen trolig er nådd, men første kutt trolig ikke før mot slutten av året.Sigve er kort sagt positiv til alle de tre rentefondskategoriene.

  • Likviditetsfond kan forventes å gi nesten like høy avkastning det neste året som foregående. Avkastningen styres stort sett av Norges Bank-renten.
  • Obligasjonsfondergunstig ved fallende renter, siden man vi få en rentegevinst i tillegg til den løpene renteavkastningen.Med den renteoppgangen vi har lagt bak oss er trolig timingen for obligasjonsfond bedre enn på lenge
  • High yield rentefond gir nå en effektiv rente på 7-10 %. Så lenge økonomien går bra vil man kunne forvente å få denne avkastningen det neste året. Ved kraftige børsfall vil man imidlertid kunne få negativ avkastning i high yield fond.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer