Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Oppsummering av børssommeren

I denne episoden av #pengepodden oppsummerer Roger og Bjørn Erik børssommeren. De stiller seg spørsmålet om bunnen i aksjemarkedet er bak oss, og går gjennom viktige drivere for aksjemarkedet: Renter, inflasjon, selskapsresultater, økonomisk vekst, geopolitikk og oljepris.

Lytt til episoden her.

Er bunnen passert?

(fra 04:16) Mange stiller seg spørsmålet: Er bunnen i aksjemarkedet bak oss? Eller er dette bare et ”bear market rally”? Den foreløpige bunnen var i midten av juni. Siden den gang har det amerikanske aksjemarkedet steget med over 10 %. Bjørn Erik og Roger går gjennom viktige drivere for aksjemarkedet.

Inflasjon og renter: Inflasjonen er på rekordhøye nivåer verden over. CPI er rundt 9 % i USA i juni, mye pga høye energi- og råvarepriser. FED har satt opp styringsrenten fra 0 i mars til dagens intervall på 2,25-2,5 % med mål om å stagge inflasjonen. Bjørn Erik poengterer at omtrent samme dag som langrentene toppet ut i USA i midten av juni, bunnet det amerikanske aksjemarkedet ut.

Selskapsresultater: Jevnt over har vi sett gode kvartalstall fra de største globale selskapene, forteller Roger.

Økonomisk vekst: Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert vekstprognosen verdensøkonomien nok en gang. Den siste prognosen viser 3,2 prosent global vekst i år. I USA har vi nå hatt to kvartaler på rad med negativ BNP-vekst, som normalt defineres som en resesjon. Definisjonen av resesjon diskuteres.

Geopolitikk: Krigen i Ukraina samt Kina / Taiwan- konflikten diskuteres.

Oljepris: Oljeprisen er viktig både for Oslo Børs og for verdensøkonomien. En varig høy oljepris bremser veksten i verdensøkonomien.

Paralleller med 2008

(fra 40:30) Parallellen mellom situasjonen i 2008 – i forkant av finanskrisen – og dagens situasjon diskuteres på slutten. Den gang hadde vi et par ”bear market rallies” før krakket kom høsten 2008, da Lehman Brothers gikk overende. Kan oppgangen i juli i år være et bear market rally, spør Bjørn Erik. Ingen vet når neste krakk kommer, og det er vanskelig å time markedet, fastslår begge. Regn med – og ta høyde for – en halvering av aksjeverdiene hvert tiende år, anbefaler Roger.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer