Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

#pengepodden – Oppsummering av børssommeren 2023

I denne episoden av #pengepodden oppsummerer Roger og Bjørn Erik børssommeren. Stikkord er renteoppgang, kronestyrking, nedgradering av amerikanske statsgjeld, resultatsesongen samt geopolitikk.

Pengepolitikken fortsetter å strammes til i de fleste av de større økonomiene. I både USA og EU har rentehevingene fortsatt. Unntaket er Kina, som opplever deflasjon og fortsetter å stimulere.

Renteoppgangen begynner å svi for bedrifter og husholdninger, veksten avtar og inflasjonen faller. Men aksjemarkedet er optimistisk og tror på en myk landing, forteller Bjørn Erik.

Kredittvurderingsbyrået Fitch nedgraderte USAs kredittvurdering fra AAA til AA+ 1. august. Dette medførte et markant fall på de amerikanske børsene, og en oppgang i amerikanske renter. Som bakgrunn for nedgraderingen trakk Fitch blant annet frem problematiske budsjettforhandlinger og økende amerikansk statsgjeld, kommenterer Roger.

Norske kroner fikk en etterlengtet styrking i juli, med 5-6 % styrking mot dollar og euro i juli, etter en langvarig svekkelse de ti siste årene.

Oljeprisen har steget 10 prosent siste måned, noe som har dratt opp aksjekursene til oljeselskapene.

Resultatsesongen

(fra 25:36) Børsene i USA har gjort det best hittil i år, og har også vært sterke gjennom sommeren. Den voldsomme veksten og interessen for tek-selskaper som satser på AI har fortsatt i sommer.

FAANG-aksjene – og «the magnificent seven» – har gjort det ekstremt bra i år. Bjørn Erik forteller at det er interessant å se hvor mye svakere Verdensindeksen MSCI World Index har gjort det i 1. halvår uten bidragene fra Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta og Tesla. Halve avkastningen på 15 prosent ville forsvunnet. (Se grafen under. Kilde graf: Storebrand Asset Management.)

Berkshire-aksjen og Novo Nordisk, som begge har nådd all-time-high de siste dagene, blir også kommentert.

Geopolitikk

(fra 44:45) Avstanden og uenigheten mellom USA og Kina har økt de siste årene. Landene fører en slags teknologi-krig og et kappløp om å bli best innenfor AI. Bør vi være redd for utviklingen spør Bjørn Erik. 

Den tragiske krigen i Ukraina fortsetter, men den påvirker i liten grad aksjemarkedene, konkluderer de.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Dahl
Einar Dahl
11.08.2023 19:14

Meget bra!
Mange friske og åpenhjertige uttalelser, det liker jeg!