Gå til hovedinnhold

#pengepodden: Kryptovaluta – Fra hype til mainstream – med Torbjørn Bull Jenssen

I denne episoden av #pengepodden gjør vi et dypdykk i kryptovaluta og blokkjedeteknologi. På plass i studio er Bjørn Erik og Mads sammen med Norges kanskje fremste ekspert på krytpovaluta, Torbjøn Bull Jenssen. Han jobber nå som CEO i Arcane Crypto. I tillegg til å klargjøre ulike begreper, får du også vite mer om kommersialisering av kryptovaluta og utfordringer på veien dit. Kryptovaluta og blockchain-selskaper som investeringscase diskuteres mot slutten.

Kryptovaluta etter hypen

(fra 06:22) Bitcoin- og kryptohypen har lagt seg. Spekulantene er nærmest borte etter kurskollapsen gjennom fjoråret. I januar 2017 sto bitcoinkursen i 1000 dollar, etter en betydelig oppgang årene før. I desember 2017 toppet kursene ut og bitcoinkursen sto i over 15000 dollar på det meste. Så langt i 2019 har kursen ligget på mellom 3500 og 4000 dollar. Også Nordnets kunder har tjent og tapt penger på bitcoin, gjennom trackersertifikatet til Bitcoin, forteller Bjørn Erik og Mads.

Torbjørn forklarer at den voldsomme interessen gjennom 2017 har ført til at store selskaper har investert penger i blokk-kjedeteknologien, og nå utvikles det mange spennende løsninger. Her hjemme utforsker for eksempel flyselskapet Norwegian mulighetene for internasjonale betalingsløsninger med kryptovaluta gjennom sitt selskap Norwegian Block Exchange, som går live i disse dager.

Gutta i studio går gjennom noen sentrale definisjoner: Hva er krypto? Hva er en token /coin? En blokkjede? En wallet? Mining?

Vil du lære mer om kryptovaluta? Hør mer i Torbjørn & Richard Paulsen sin nye pod

Nye bruksområder for kryptovaluta

(fra 29:40) Bjørn Erik spør om hvilke bruksområder for kryptovalyta og blokkjedeteknologi som har størst potensiale fremover. Torbjørn ser stort potensial både innenfor B2B, B2C og C2C.

Valutaveksling og betalingsløsninger på tvers av landegrenser er kjernen. Ved å veksle via bitcoin i en valutaveksling kan penger overføres raskere og billigere mellom land, mener han.

Utfordringer på veien mot kommersialisering

(fra 41:13) Det er en del problemer som må overvinnes for at kryptovaluta og blokkjeder skal bli virkelig stort. Torbjørn kommenterer følgende punkter:

  • Offentlige reguleringer / forbud
  • Skalerbarhet: Bitcoin kan ta noen få transaksjoner i sekundet. Visa: Inntil 30.000 transaksjoner i sekundet.
  • Ustabil verdi på kryptovalutaene gjør de dårlig egnet som betalingsmiddel
  • Svindel – dårlig sikkerhet

Torbjørn mener at alt dette vil løses på sikt, fordi så mange dyktige miljøer jobber med å løse nettopp disse utfordringene – i et åpent nettverk. Han trekker paralleller til internetts spede barndom, hvor kritikere mente at nettet var altfor tregt til at internett kunne bli allemannseie.

Kryptovaluta som investering – og spørsmål fra lytterne

(fra 49:55) De siste månedene har bitcoinkursen ligget relativt stabilt på mellom 3500 og 4000 dollar. Bjørn Erik spør Torbjørn hva han tror om kursnivåene fremover. Han vil ikke spå noe om kryptokurser, men tror at det vil komme flere hyper – og understreker at kryptovaluta er høyrisiko. Torbjørn slår et slag for investering i kunnskap om kryptovaluta og blokkjeder, og sier at han er overbevist om at konsekvensene av kryptovaluta og åpne blokkjeder vil bli større enn internett.

Hvis noen lyttere vil investere i selskaper som er langt fremme på blokkjedeteknologi – hvor skal de starte å lete? spør Bjørn Erik. Torbjørn anbefaler å se etter selskaper som jobber med teknologien og infrastrukturen.

Avslutningsvis tar Mads med noen spørsmål fra lytterne.

Hør forrige episode av #pengepodden: Aksjer vs bolig – Hva er mest lønnsomt?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.03.2019 14:48

Fantastisk bra episode. Meget spennende tema og bra at det tas seriøst!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.04.2019 15:28

Takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

Gjest
Gjest
26.03.2019 10:28

Hei. Ville bare takke for fine podcasts dere lager. Jeg er innom alle og har over tid lagt merke til noe jeg synes dere burde bli gjort oppmerksomme på. Det er nesten uten unntak at lyden til Mads er lavere enn til resten av deltakere. Det hender seg at man må skru opp lyden for å høre alt han sier tydelig, for deretter å skru ned når noen av de andre snakker. Det hjelper ikke på at han har en sånn dyp stemme heller. Fint om dere plasserer mikrofonen nærmere hans munn så blir podcast opplevelsen enda hakket bedre! På… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.03.2019 12:23

Hei Terje,
Hyggelig å høre at du er fornøyd med #pengepodden 🙂 Vi setter pris på tilbakemeldingen, så skal vi justere det for kommende episoder.