Gå til hovedinnhold

#pengepodden – IT-gigantenes maktmisbruk & Teslas himmelferd

I denne episoden av #pengepodden snakker Roger og Bjørn Erik om internettgigantenes dominans og maktmisbruk, samt Teslas-aksjens himmelferd.

Amazon, Apple, Google og Facebook i Kongressen

I forrige uke måtte fire av verdens mest dominerende IT-selskaper, Amazon, Apple, Google og Facebook forsvare seg mot anklager om at de har for mye makt og markedsdominans under en høring i Kongressen i USA. Roger forklarer hvorfor denne høringen kom i stand. Kort fortalt handler det om at de beskyldes for å holde konkurrenter unna ved misbruk av sin dominerende monopollignende posisjon.

Bjørn Erik forteller hvor verdifulle disse fire selskapene har blitt. Samlet har de nå en børsverdi på over 5000 milliarder dollar, ca 4 ganger oljefondets verdi. Forretningsmodellene til de fire selskapene diskuteres. Roger mener Amazon det selskapet som har størst sannsynlighet for å bli rammet av evt strengere regulering. Hør hvorfor.

Hva som blir utfallet av høringen diskuteres også. Blir det tvangsoppdeling av ett eller flere av selskapene? Blir det vanskeligere for IT-gigantene å gjøre nye oppkjøp fremover? Eller er dette kun et PR-sirkus og en slags offentlig refs?

Teslas himmelferd

(30:48) Tesla er nå verdens tiende mest verdifulle selskap, med vanvittige 540 % verdistigning siste 12 måneder. Bare siste måned er aksjen opp 24 %. Helt vanvittig, kommenterer Bjørn Erik.

Med en børsverdi på nesten 300 mrd dollar og et overskudd på noen få hundre millioner dollar har Teslaaksjen en PE på 570 i skrivende stund (basert på estimert EPS for 2020).

Roger forteller at Tesla-aksjen ikke er investerbar for ham som verdiinvestor i dag, men at den kan bli en del av hans portefølje en gang i fremtiden, dersom de lykkes. Tesla er i dag priset med svært optimistiske forventninger til vekst i inntekter og marginer, og selskapet må ha mye «stang inn» for å forsvare dagens verdsettelse. Han har likevel tro på selskapets teknologi.

Roger understreker at investorer aldri bør shorte et slikt vekstselskap. Skal man shorte en aksje, bør man heller velge et overmodent selskap med fallende inntekter. Husk ordtaket «Never short a dream».

Bjørn Erik forteller at det er få kapitalforvaltere som fremdeles er positiv til Teslaaksjen. En av dem er den amerikanske forvalteren ARK Invest, som har flere ETFer på Nordnet-plattformen. Forvalteren trekker frem følgende faktorer for optimismen; økte bruttomarginer ved å kutte kostnader og øke produksjonen voldsomt, kapitaleffektivitet og unik teknologi innenfor selvkjørende biler. I tillegg kommer unik batteriteknologi.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer