Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Fundamental analyse av aksjer del 2

I denne episoden av #pengepodden investor er temaet kvalitativ analyse. Episoden bygger videre på del 1 av fundamental analyse av aksjer med porteføljeforvalter i Holberg Kapitalforvaltning, Harald Jeremiassen, på plass i studio. I del 1 fikk du høre mer om kvantitativ analyse, mens vi i denne episoden retter fokuset mot den kvalitative delen i en analyseprosess av et selskap. Kvalitative faktorer er ikke lett å verdsette rent matematisk, men har stor påvirkning på hvordan et selskap skaper verdier over tid. I denne episoden gjennomgår Harald og Mads de faktorene som de anser å være essensielle i en analyseprosess.

Innledningsvis snakker Harald og Mads om betydningen av god ledelse i et selskap. Her får du blant annet høre mer om strategiske grep, hvordan forretningsmodellen til selskapene ser ut og hvordan evnen til å gjøre strategiske- og taktiske grep har enormt mye å si for selskapets verdiskaping over tid.

Videre kommer de inn på eierstrukturen av et selskap og du får høre mer om hvorfor sterke eiere er så viktig. Det som er typisk for sterke eiere er at de deltar i bedriftens virksomhet og eier en betydelig andel av selskapets aksjer. Grunnen til dette er at man som aksjonær da sitter i «samme båt», noe som indikerer at ledelsen vil jobbe for langsiktig aksjeavkastning.

Konkurransefortrinn

(fra 19:57) Følgelig går Harald og Mads inn på vollgraver og hvorfor dette er så viktig for deg som investor. Vollgraver er egentlig konkurransefortrinn for spesifikke selskaper eller sektorer. Dette er meget interessant for deg som investor, da en bedrifts inntjening naturlig nok vil bli høyere grunnet en lavere konkurranse fra andre aktører.

Du får også høre mer om finansiering av et selskap. Her har Harald klare synspunkter og ser på en spesifikk forretningsmodell for de selskapene han investerer i. Her blir Apple, og deres unike produkt-posisjonering, brukt som eksempel.

Kapitalallokering

(fra 31:03) I denne fasen av episoden snakker de om kapitalallokering, som er bedriftenes evne til å bruke kapitalen. Du får vite hvorfor dette er viktig for deg som aksjonær å følge med på, i forhold til hvordan selskapene bruker penger. Her får du også høre mer om tilbakekjøp av aksjer, utbytte-politikk og lignende. Videre går gutta inn på image og brand og hvorfor det å ha et godt merkenavn er ekstremt viktig som selskap. Politikk blir også trukket frem som et viktig faktor å ta hensyn til i en investeringsprosess.

De 3 viktigste faktorene i fundamental analyse

(fra 45:44) Avslutningsvis kommer Harald med en oppsummering av hva han anser som de 3 viktigste faktorene å ta hensyn til i sin fundamentale analyse. Her tar de utgangspunkt i både i den kvalitative og kvantitative delen. Har du ikke hørt del 1 av fundamental analyse av aksjer? Sjekk ut episode 189 her.

Du kan også høre denne episoden av #pengepodden investor på Spotify.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer