Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Faktorene som gir meravkastning i aksjemarkedet

Vi har igjen vært så heldige å få besøk i studio av kvantemannen og forvalter av DNB Lavkarbon, Ole Jakob Wold. Han er blant de fremste på kvanteforvaltning og faktoranalyse i Norge. I forrige episode av podden gikk vi igjennom viktigheten av å tilpasse sin investeringsstrategi og velge aksjer tilpasset de rådende markedsforholdene, og i dag skal vi dykke ned i de ulike faktorene som potensielt kan skape meravkastning i markedet. Vi starter med en liten re-cap og høydepunkter fra forrige episode, selv om vi anbefaler deg å gå tilbake til episode 171: tilpass din investeringsstil til markedet, før du hører denne episoden.

Hva er faktorer, hvilke finnes og hva innebærer de?

(fra 03:07) Ole Jakob og hans team jobber med 60 faktorer for å forstå prisingen i markedet. Historisk så er det disse faktorene som forklarer hvorfor selskaper har generert meravkastning i markedet. I akademia, litteratur og i forskningen så grupperes disse faktorene for vår egen forståelse i gruppene VALUE – GROWTH – PROFITABILITY – MOMENTUM – RISK – QUALITY. Anders og Ole Jakob går igjennom disse grupperingene/faktorområdene og stilartene, og ser dessuten på faktorene MAKRO og SEKTORER som også er viktige ifølge Ole Jakob.

Markedssyn & faktorer for meravkastning

(fra 22:42) Basert på faktormodellen til Ole Jakob og teamet så går vi inn på hvordan det ser ut i markedet nå – hva er deres markedssyn, hvilke faktorer er “in favor” – og det blir snakk om faren for korreksjon i markedet. Videre så går Anders og Ole Jakob igjennom de ulike faktorene value, growth, profitability, momentum, risk, quality, macro og sektorer i større detalj. Ole Jakob peker på interessante trender, faktorer som skiller seg ut, hva som har vært populært historisk, hva som har funket historisk og hva han tror vil fungerer i tiden som kommer. Du får blant annet høre mer om de spennende funnene og påstandene Ole Jakob kommer med: Verdiinvesteringer har ikke funket sine finanskrisen, det kan hende vi ser enden på dividend investing, vekst-aksjer har bare funket i korte perioder, markedene har preferert selskaper med gjeld den siste tiden m.m.

Hør forrige episode av #pengepodden: Børsnoterte fond (ETFer) – indeksfondenes ukjente storebror

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer