Gå til hovedinnhold

#pengepodden – episode 48 – Indeksfond på operasjonsbordet

Vi tar indeksfondet under lupen slik at du skal forstå mer om fondstypens anatomi og hvordan det forvaltes. Forvaltningen bak et indeksfond er faktisk ikke helt død som du kanskje skulle tro. Ukens gjest er porteføljeforvalter Joakim Embu fra KLP Kapitalforvaltning. Sammen med programleder Anders Skar får du høre mer om konstruksjonen til et indeksfond, hvordan avkastningen til en indeks gjenskapes og hva tracking-error er. Sist, men ikke minst, får du noen tips om hva du bør se på når du velger et indeksfond.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.05.2016 11:33

Hei, Takk for god og informativt pod! Jeg har spørsmål knyttet til to emner. 1. For et par episoder siden så ble snakket om valuta- og valutasikring av fond. Dette teamet ønsker jeg ytterligere prat om i en pod. Jeg er en ung pensjonssparer, og de store pensjonsselskapene (DNB, Nordea og Storebrand) valutasikrer sine pensjonsporteføljer. Hva kommer det av? Valuta er et nullsumspill, altså for at en valuta skal styrke seg, så må en annen tape seg. Og gitt denne tesen på langsikt, så vil jo valutasikring vs ikke valutasikring være det samme? Og valutasikring er jo et forsikringselement som… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.05.2016 13:24

Hei Joakim! Tusen takk for gode spørsmål! Vi noterer dem til en fremtidig episode.
Ha en fin dag!

Gjest
Gjest
01.05.2016 00:40

Spørsmål til Tom: Har du noen favorittbøker relatert til finans, sparing og investering?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.05.2016 09:20

Takk for spørsmålet ditt! Det er notert til en annen episode av #pengepodden.

Gjest
Gjest
29.04.2016 12:33

Interessant. Greit å få vite at alle inntektene fra verdipapirutlån må tilfalle andelseierne i Norge. Må si jeg ble litt skuffet over hvor unnvikende forvalteren var med tanke på spørsmålet om kildeskatt. Kan ikke si at jeg ble overbevist av påstandem om at reglene er faste og at norske forvaltere er maktesløse overfor skattemyndighetene, og at kildeskatt jevner seg ut over tid. Ok, dere betaler litt mer til asiatiske selskaper, men vektingen til asiatiske selskaper er hvor mye i indeksen? 5-20% avhengig av hva man definerer som Asia og om man tar med emerging markets. 75% av verdens børsverdier er… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.05.2016 13:05

Hei Selters og takk for spørsmålet. Jeg har snakket med Joakim/KLP, og her er svaret deres: 1. Kildeskatt: MSCI har som markedsstandard i sine indekser at man betaler kildeskatt som om man var en Luxembourg-basert investor. For de landene Norge har skatteavtaler med (særlig EØS) kommer et norsk registrert fond bedre ut, for eksempel vil Europa-fondene våre har en skattefordel over tid målt mot indeksen, men Asia-fondene våre vil ha en skattulempe målt mot indeksen. I den globale porteføljen er skatteeffekten vs indeks ganske nær null (varierer litt fra år til år ettersom hvilken region som betaler mest utbytte). OSEBX-indeksen… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.05.2016 13:01

Takk!