Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hobbyinvestor Else Sundfør bygger en utbytteportefølje

Bjørn Erik og Mads har besøk av hobbyinvestor Else Sundfør (30 år). Else er maskiningeniør og jobber i olje og gass-industrien. Hun har en populær Instagram-konto ved navn InvestNorway, med nesten 10.000 følgere. Her legger hun ut sin portefølje og diskuterer aksjer, sparing og fond.

Else ble intervjuet om sine investeringer i Nettavisen i desember 2022 (pluss-sak).

Elses investeringsstrategi og portefølje

(fra 05:07) Else forteller at hun kjøpte sine første aksjer i mars 2020, rett etter at verdens aksjemarkeder hadde falt 30 prosent. Så hun var utrolig heldig med timingen. Hun trodde en stund hun var verdensmester, fordi alt gikk opp. Hun tradet en del i 2020/2021, men realiteten traff henne etter hvert, og da bestemte hun seg for en langsiktig strategi basert på investering i utbytteaksjer og langsiktig trading i sykliske aksjer.

Porteføljen til Else ser for tiden slik ut: 70 % enkeltaksjer med hovedvekt på norske utbytteaksjer, 15 % aksjefond, 5 % crowdfunding og 10 % cash (til å utnytte kjøpsmuligheter). Se kakediagram lenger ned for navn på enkeltaksjer og fond.

Mads gir noen innspill til porteføljen hennes. Han mener hun bør vurdere å ta inn en eller flere norske sparebanker, siden hun har lite finans i porteføljen og liker utbytteselskaper.

Bjørn Erik synes aksjefondene i porteføljen hennes ser bra ut, med unntak av Nordea Liv Aktiva 100. Dette er et fond-i-fond med en årlig kostnad på 1,29 %. Fondet har tapt mot både Verdensindeksen og Morningstar Kategori alle siste fem kalenderårene, forteller Bjørn Erik. Han anbefaler å bytte dette fondet med for eksempel et globalt indeksfond.

Avkastning og lærdommer

(fra 33:57) Avkastningen i kroner og øre er vel ikke sånn kjempegod, tatt i betraktning av hun har investert mye penger, forteller Else. Så langt har hun tjent ca 300.000 kroner totalt siden oppstart for 3 år siden. Hun begynte med 3.000 kroner i 2020 og har spart store deler av lønnen (en høy lønn) siden da. Investert kapital i dag er ca 3 millioner kroner, hvorav ca 300.000 kr er gevinst. Det er avkastningen i kunnskap som kommer best ut, mener hun.

Siden hun har satt inn penger hver måned er det litt vanskelig å regne ut korrekt avkastning. Bjørn Erik forteller at det er to metoder å beregne avkastning på: Pengevektet avkastning og tidsvektet avkastning. Det vanligste, og letteste, er tidsvektet avkastning. Det er denne som vises når man logger seg inn på Nordnet.

Else forteller at hun ermest fornøyd med at hun startet å investere og prøvde å ta litt grep om egen økonomi. Hun forteller også om en tabbe hun gjorde, og som hun har lært av.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer