Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Har vi en ESG-boble som vil sprekke?

I denne #pengepodden-episoden har vår spareøkonom Bjørn Erik besøk av Ole Andre Hagen, forvalter i bærekraftsfondet First Impact. Tema er hva vi kan vente oss fremover av fornybarsektoren og om vi kan få en ESG-boble som sprekker.

Ole Andre har over 20 års erfaring som analytiker innen IT, olje-, oljeservice og gass. For ett års tid siden tok han en helomvending, og ble en grønn fondsforvalter i First Fondene.

Bjørn Erik Sættem og Ole Andre Hagen, First Fondene.

ESG fondsuniverset

(fra 05:49) Det er lett for fondssparere å gå seg vill i ESG-jungelen. Det er mange ulike fondskategoriene innenfor ESG-universet: Indeksnære ESG-fond (som Nordnet Indeksfond Global ESG, fornybarfond (som Storebrand Fornybar Energi og Handelsbanken Bærekraftig Energi og «løsningsfond» (Som First Impact og Storebrand Global Solutions). Gutta diskuterer forskjellene på disse kategoriene.

First Impact sin investeringsstrategi

(fra 12:12) Ole Andre omtaler First Impact som et globalt bærekraftig fond som investerer i løsningselskaper som bidrar til en mer bærekraftig verden. Oppstart for fondet var desember 2020.

Avkastningen hittil i år (per 18.10.21) er ca 10 %, om lag 3 %-poeng bak verdensindeksen. Ole Andre forklarer mindreavkastningen med at fondets største sub-sektor, fornybar energi, har gjort det svakt i år. Og den beste globale sektoren, energi, er ikke en del av investeringsuniverset. Porteføljen er verdibasert med en vektet P/E på rundt 16, somn er lavere enn Verdensindeksen (P/E på 22-23).

Fondets investeringer i fem subsektorer: teknologi, energi & ressurser, byer & transport, helse & utdanning og mat & landbruk.

De fem største posisjonene omtales: Daqo New Energy Corp-Adr (solenergi), Kyudenko Corp (elektrisk infrastruktur), Kandenko Co (elektrisk infrastruktur), Ericsson (5G/IoT) og Signify (smarte byer).

Bjørn Erik stiller spørsmål om hvordan Ole Andre som bærekraftsforvalter i First Fondene, som et relativt lite forvalterselskap, kan hamle opp med for eksempel Storebrands store bærekraftsteam. Hør hva han svarer.

Utsiktene fremover og muligheten for ESG-boble

(fra 32:58) Hør hva Ole Andre mener om utsiktene fremover for aksjemarkedet generelt og ESG-aksjer spesielt.

Bjørn Erik spør om utviklingen i fornybarselskaper kan sammenlignes med utviklingen til internettselskaper under dot com-perioden rundt år 2000. Det synes ikke Ole Andre er en god sammenligning, siden fornybar energi har en voldsom vekst foran seg.

Dagens energikrise diskuteres også. Gjenåpningen har gitt en brå økning i energietterspørsel som tærer på lagrene. Dermed har prisene på olje, gass, strøm etc skutt i været over hele verden, og med vinteren foran oss kan det bli enda verre. Hør Ole Andres forklaring på energikrisen.

Ser du en kommende ESG-boble som vil sprekke på et tidspunkt, fordi for mange nye penger strømmer inn i ESG-selskap og ESG-fond, spør Bjørn Erik. Han påpeker at fossile energiselskaper handles med rabatt, fordi mange store investorer ikke kan investere i «skitne» energiselskaper. Ole Andre mener dette ikke er et problem. Hør hvorfor.

Avslutningsvis utfordrer Bjørn Erik Ole Andre på First Fondenes høye suksesshonorar.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer