Gå til hovedinnhold

#pengepodden – «Frontline-dødaren» om shipping, laks & offshore

I denne #pengepodden-episoden har vi besøk av DNB Norge-forvalter Jarle Sjo, det største aksjefondet på Oslo Børs.

Innledningsvis får du høre mer om Jarle sin lange erfaring i finansmarkedet. Han startet for nesten 25 år siden som analytiker og har blant annet fulgt den maritime næringen tett. Etter dette gikk han over til forvalter av et Odin-fond, før han nå har vært 3 år i DNB-systemet, som forvaltet DNB Norge. Du får også høre med om Jarle sin verdi-tilt til investeringer og hvordan han fokuserer på dette på Oslo Børs, som er hans hovedbørs.

I episoden dekker vi over flere store tema. Vi kommer inn på blant annet eierstyring, kvartalspresentasjonene fra selskapene samt at vi også diskuterer de grønne aksjene på Oslo Børs og hvilke konsekvenser utviklingen i disse har for blant annet oljeselskaper, som opplever mindre interesse enn før grunnet et miljøfokus blant investorer. Avslutningsvis forteller også Jarle hvor han legger pengene sine- og svaret gleder både Bjørn Erik og Mads.

Mads Johannesen, DNB Norge-forvalter Jarle Sjo, Bjørn Erik Sættem

Dette er Jarle Sjo sin investeringsstrategi

(fra 02:00) Videre kommer vi inn på hans investeringsstrategi, som er sterkt preget av verdi. Med et såpass stort fond som DNB Norge er, med hele 8 milliarder kroner under forvaltning, krever dette en litt annerledes forvaltningsstrategi enn med mindre fond. Jarle forteller videre at han har gått mer bort fra «lav pris/bok» til å fokusere mer på verdiskapningen i bedriftene og er avhengig av å se dette i lengre skala. Bjørn Erik konfronterer Jarle med at han har gjort det meget svakt som forvalter av DNB Norge de tre årene har har hatt ansvaret. Fondet har kun én stjerne i Morningstar, og en betydelig mindreavkastning mot indeks. Hør Jarles forklaring.

Til slutt i denne bolken kommer vi inn på et viktig område i det å være forvalter og det er eierstyringen i selskaper. Dette bruker Jarle litt tid på, og sitter blant annet i valgkomiteen i Nordic Semiconductor. DNB er med på å påvirke flere selskaper i deres daglige virke, ved å drive aktiv eierstyring.

«Frontline-dødaren» og kvartalstall

(fra 14:16) Da Jarle Sjo jobbet som analytiker ble han kjent som «Frontline-dødaren», fordi han hadde en salgsanbefaling på Frontline-aksjen, mens aksjen steg og steg, og til slutt kollapset. Scenarioet er ganske likt i dag som det var tidligere, men nå er Jarle mer positiv. DNB Norge er nå investert i Frontline og Jarle er optimistisk til markedet som helhet. Grunnen til dette er mange, men det kan nevnes IMO 2020 og lengre fraktdistanser.

Videre blir det snakk om resultatsesongen, der det på forhånd var ventet en EPS-vekst på 1 % for selskaper på Oslo Børs. Kollegaen til Jarle, Paul Harper, var ute i media for noen dager siden og uttalte at det var en forferdelig resultatsesong. Jarle er derimot ikke så bekymret for inntjeningsveksten til selskapene og synes at det ser bra ut så langt.

ESG-aksjer er i vinden – oljeaksjer er fy fy

(fra 31:16) Vi har den siste tiden opplevd en voldsom interesse rundt ESG investeringer og såkalte «grønne aksjer» på Oslo Børs har vi blant annet NEL, Hexagon og Scatec Solar som har steget voldsomt den siste tiden. Du får høre mer om hva både Jarle og Mads tror om disse aksjene den kommende tiden.

På den mer negative siden så har man nå oljeselskaper, som virker til å være litt «fy fy» aksjer nå. Se blant annet på kursen til Equinor, som omtrent er på stedet hvil så langt i år, selv om børsen er opp 10%. Dette har også Jarle litt betenkninger rundt og gutta diskuterer videre hvilket syn man har på oljesektoren fremover.

Avslutningsvis får du høre hvor Jarle har plassert sine egne penger.

Hør forrige episoden av #pengepodden: Handelskrig & Uber IPO

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer