Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Smarte Porteføljer syretestet i et tøft finansmarked

Bjørn Erik og Mads har besøk av David Envall og Gustaf Haag fra Nordnet Asset Management i Stockholm. Disse to pojkarna har ansvaret for Nordnet Smarte Porteføljer, som vi lanserte i Norge i november, i samarbeid med investeringsbanken J.P. Morgan.

David og Gustaf forteller at Smartfondene har klart seg bra gjennom høsten og vinterens turbulens. Alle tre Smartfondene ligger foran sine referanseindekser siden oppstarten i november. Meravkastningen i de tre fondene er mellom to og fire prosentpoeng siden oppstarten i Norge. Det er en imponerende start – dog en veldig kort historikk. Backtester av Smartfondene med svært gode resultater blir også diskutert og dissekert.

Har du ikke fått med deg hva Nordnet Smarte Porteføljer er? Vi har tidligere spilt inn både podcast (27.11.18)og nettmøte (6.12.18)om fondsnyheten.

Samarbeid med J.P. Morgan

(fra 10:46) Gustaf og David forteller at Nordnet valgte J.P.Morgan som samarbeidspartner etter en rekke møter med ulike investeringsbanker. Valget ble gjort ut fra hvilken aktør som kunne levere på kravene om UCITS-fond, daglig likviditet, gode faktorstrategier, lave kostnader med mer.

Nordnet har blant annet satt kravene til hvilke aktivaklasser Smartfondene skal investeres i, hvor stor risiko man vil ta i de ulike fondene, og hvor ofte rebalansering skal skje. J.P. Morgan står for forvaltningen, gjennom optimaliserte datastyrte algoritmer.

Fast risikonivå og gearing

(fra 15:50) Du får også høre mer om de særegne egenskapene ved Smarte Porteføljer. Smartfondene styres etter et fastsatt mål for risiko (standardavvik), og ikke etter en målsatt aksje/rente-andel. Dette er nytt for de fleste norske sparere, og du får høre mer om hvordan dette fungerer i praksis i denne #pengepodden-episoden.

I tillegg benytter Smartfondene seg av gearing av renter og andre lavrisikoaktiva for å balansere risikoen i fondene bedre. Bjørn Erik stiller spørsmål om hvordan det kan lønne seg å geare opp en renteinvestering, som i utgangspunktet har en lav forventet avkastning. Hør hva David og Gustaf svarer på dette.

Du får også vite mer om kjøpsprosessen og den digitale rådgivningstjenesten som ligger til grunn for kjøp av smarte porteføljer.

Spørsmål fra lytterne

(fra 32:05) Mogul1 på Shareville viser til en kommentar på Morningstar.no, som var kritisk til om strategien ville fungere like godt fremover med stigende renter. Da vil obligasjonsdelen stadig falle i verdi når rentene stiger i motsetning til slik det har vært fram til nå. Hør hva Gustaf og David svarer på dette.

Steffen T spør om det er gjort noen grep for å minimere motpartsrisiko.

Chemikeren på Shareville spør om de to som har laget fondet selv har investert i Smartfondene. David og Gustaf forteller at de har investert alle sine pensjonspenger i Smartfondene! Bjørn Erik sier at han har satt ca 25 % av sine langsiktige penger i Smart 15.

Marie spør: Dersom fondet gir negativ avkasting over lengre tid, hvor lang tid tar det før noen forvaltere foretar seg noe aktivt med algoritmen/fondet?

PS: Vil du vite mer om Smarte Porteføljer? Denne uken hadde vi et nettmøte med David og Gustaf – hvor vi har gått enda mer i dybden på konstruksjonen og mekanismene i Smarte Porteføljer.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer