Gå til hovedinnhold

#pengepodden – De beste verdiaksjene – med Martin Mølsæter

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik digitalt besøk av Martin Mølsæter, forvalter i aksjefondene First Generator og First Global Focus. Tema er hvordan du kan finne gode verdiselskaper med stort potensiale, og om verdiaksjer vil slå vekstaksjer de neste årene.

Martin er kjent for å være en utpreget verdiorientert forvalter. Hans to fond har levert kanonavkastning de siste 12 månedene: First Generator er opp ca 150 prosent, mens First Global Focus er opp ca 100 prosent – begge milevis foran referanseindeksen. Den sterke avkastningen kan dels forklares av rotasjonen fra vekst- til verdiaksjer samt treff på aksjeutvelgelse og konsentrerte porteføljer. Men den langsiktige avkastningen er imidlertid ikke så mye å skryte av: Begge fondene har tapt mot referansindeksen de siste tre årene.

Disse to FIRST fondene var blant de mest kjøpte i forrige måned blant Nordnets kunder.

F.v Spareøkonom Bjørn Erik Sættem. og forvalter Martin Mølsæter.

Rotasjon fra vekst til verdi

(fra 07:52) Verdiaksjer og verdifond har omsider gjort et comeback etter mange år i skyggen av vekstaksjer. Comebacket er sammenfallende med bedrede vekstutsikter for verdensøkonomien og økte langrenter. Verdiaksjer er typisk «billige» selskaper som er lavt priset basert på inntjening og bokførte verdier. Sektorer med høy andel av verdiselskaper er typisk innenfor energi, råvarer, materialer og finans.

Martin mener vi er i starten av et nytt investeringsregime, der verdiaksjer («stygge andunger») vil gjøre det bedre enn vekstaksjer («glamouraksjer») i flere år fremover.

Bjørn Erik lurer på om en videre meravkastning i verdiaksjer er avhengig av at rentene stiger videre – og stiger mer enn hva rentemarkedet forventer. Hør hva Martin svarer.

Store svingninger i fondene

(fra 34:54) Det norske fondet First Generator og globalfondet First Global Focus svinger langt mer enn andre fond i samme kategori. Standardavviket er om lag dobbelt så høyt som andre fond i kategorien. Martin forklarer dette med at fondene hans har færre aksjer i porteføljen enn sammenlignbare fond, samt at verdiaksjer har vært veldig billige og dermed svinget mer. Generatorfondet er for øvrig et AIF-fond og ikke et UCITS-fond, som kan ha færre enn 16 selskaper i porteføljen.

First Generator og First Global Focus har henholdsvis 1 og 2 stjerner i Morningstar av 5 mulige. Det er en indikasjon på at du har fått dårlig betalt i form av avkasting for den ekstra risikoen Martin har påtatt seg, mener Bjørn Erik. Martin mener at antall stjerner raskt vil øke, selv med indeksavkastning fremover.

Lese flere innlegg fra FIRST Fondene her.

Martin Mølsæters aksjefavoritter

(fra 45:24) Innenfor energi er favorittene BW Offshore og BW Energy.

Innenfor industrisektoren er Norske Skog og Elkem en favoritt. Det svenske selskapet Boliden og bilprodusenten Volkswagen nevnes også.

Innenfor finanssektoren liker Martin europeiske storbanker som ABN Ambro og ING.

Avslutningsvis omtales kostnadsmodellen i fondet, med tilknyttet suksesshonorar.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Tjente 50 mill på REC – nå satser han på rigg

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.04.2021 16:30

Hva skyldes det at det er 0% belåningsgrad på first generator?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.05.2021 11:39

Hei Henrik. Dette er nå rettet opp i. Nå står det 80 % belåningsgrad. Takk for at du ga beskjed. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.05.2021 22:31

Takk for svar. Synes dere har en veldig god podcast med mye interessante gjester. Etter å ha hørt podcasten har jeg nå flyttet en god del av sparepengene til first generator, så nå krysser jeg fingrene for god avkastning fremover