Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Arbeidsmarkedet og fremtidens vinneryrker – med NAV-sjefen

Hvor mye vil arbeidsledigheten øke pga renteoppgangen? Hvordan kan vi øke yrkesdeltakelsen? Hva er fremtidens vinneryrker? Vår spareøkonom Bjørn Erik har fått besøk av Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør – eller sjefen i NAV.

Lytt til episoden.

Rekordlav arbeidsledighet gir muligheter

(fra 2:23) Veksten i sysselsettingen er den høyeste på 25 år. Arbeidsledigheten er nå på sitt laveste siden 2008, kun 1,7 %. Dette er veldig gledelig, og viktig å merke seg for personer som har hatt vanskeligheter med å få seg jobb, forteller Hans Christian.

Har vi for generøse stønadsordninger i Norge, slik at det ikke lønner seg å jobbe for utsatte grupper, spør Bjørn Erik.

Antall unge som blir arbeidsuføre har økt i mange år, dels på grunn av en økning i psykiske lidelser. Hans Christian er ikke så bekymret for denne økningen, og kaller en del av veksten for «gledelig». Hør hvorfor.

Noe økende arbeidsledighet fremover

(fra 24:10) Freyr Battery skal etablere en batterifabrikk i Mo i Rana og trenger 1500 ansatte. Er det mulig å skaffe så mange nye arbeidere på et lite sted med, som i dag kun har 1 % arbeidsledighet, spør Bjørn Erik.

NAV gir prognoser på arbeidsledigheten, og de tror den vil øke marginalt fra et forventet snitt i 2022 på 1,9 % til rundt 2 % til neste år. Hans Christian forteller imidlertid at ferske tall fra NAV viser en betydelig økning i permitteringer den siste uken, fra 100-500 permitteringer i de siste ukene, til nesten 3.000 personer som ble permittert i forrige uke.

Når vi snakker om NAV, snakker vi om en av Norges største arbeidsplasser, med ca 20.000 ansatte. Bjørn Erik lurer på om ansvaret i rollen som øverste sjef tynger.

NAV utgjør en tredjedel av statsbudsjettet. Cirka 500 milliarder kroner. Hans Christian forteller at de største postene er alderspensjon og uførepensjon.

Fremtidens vinneryrker – og taperyrker

(fra 35:08) Digitalisering. Eldrebølge. Globalisering. Velstandsøkning. Det er mange megatrender som man kan tenke seg vil gi spennende jobbmuligheter fremover. Hør Hans Christians synspunkter her.

I den andre enden av skalaen når det gjelder hvilke yrker som vil være attraktive fremover finner vi jobber som står i fare for å bli automatisert. Yrkene som er mest utsatt for robotisering vil være fysisk krevende jobber med forutsigbare eller rutinepregede arbeidsoppgaver. Hør hvilke yrker som er i faresonen.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer