Hvor mye vil arbeidsledigheten øke pga renteoppgangen? Hvordan kan vi øke yrkesdeltakelsen? Hva er fremtidens vinneryrker? Vår spareøkonom Bjørn Erik har fått besøk av Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør – eller sjefen i NAV.

Rekordlav arbeidsledighet gir muligheter
(fra 2:23) Veksten i sysselsettingen er den høyeste på 25 år. Arbeidsledigheten er nå på sitt laveste siden 2008, kun 1,7 %. Dette er veldig gledelig, og viktig å merke seg for personer som har hatt vanskeligheter med å få seg jobb, forteller Hans Christian.
Har vi for generøse stønadsordninger i Norge, slik at det ikke lønner seg å jobbe for utsatte grupper, spør Bjørn Erik.
Antall unge som blir arbeidsuføre har økt i mange år, dels på grunn av en økning i psykiske lidelser. Hans Christian er ikke så bekymret for denne økningen, og kaller en del av veksten for «gledelig». Hør hvorfor.
Noe økende arbeidsledighet fremover
(fra 24:10) Freyr Battery skal etablere en batterifabrikk i Mo i Rana og trenger 1500 ansatte. Er det mulig å skaffe så mange nye arbeidere på et lite sted med, som i dag kun har 1 % arbeidsledighet, spør Bjørn Erik.
NAV gir prognoser på arbeidsledigheten, og de tror den vil øke marginalt fra et forventet snitt i 2022 på 1,9 % til rundt 2 % til neste år. Hans Christian forteller imidlertid at ferske tall fra NAV viser en betydelig økning i permitteringer den siste uken, fra 100-500 permitteringer i de siste ukene, til nesten 3.000 personer som ble permittert i forrige uke.
Når vi snakker om NAV, snakker vi om en av Norges største arbeidsplasser, med ca 20.000 ansatte. Bjørn Erik lurer på om ansvaret i rollen som øverste sjef tynger.
NAV utgjør en tredjedel av statsbudsjettet. Cirka 500 milliarder kroner. Hans Christian forteller at de største postene er alderspensjon og uførepensjon.
Fremtidens vinneryrker – og taperyrker
(fra 35:08) Digitalisering. Eldrebølge. Globalisering. Velstandsøkning. Det er mange megatrender som man kan tenke seg vil gi spennende jobbmuligheter fremover. Hør Hans Christians synspunkter her.
I den andre enden av skalaen når det gjelder hvilke yrker som vil være attraktive fremover finner vi jobber som står i fare for å bli automatisert. Yrkene som er mest utsatt for robotisering vil være fysisk krevende jobber med forutsigbare eller rutinepregede arbeidsoppgaver. Hør hvilke yrker som er i faresonen.