Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Oppgang på Wall Street ga oppgang i Asia

De amerikanske børsene steg onsdag, uten særskilte nyheter. Mange investorer håper og tror det verste er bak oss hva angår elendigheter. Hvorvidt det er tilfelle er en annen sak.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,7%, eller innenfor intervallet [0,5, 0,9]%.

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte tirsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,9 prosent i snitt i går.

De amerikanske børsene steg onsdag, dog uten særskilte nyheter. Mange investorer håper og tror det verste er bak oss hva angår elendigheter. Hvorvidt det er tilfelle er en annen sak. Dvs. krigen i Ukraina pågår fortsatt og prispresset i verdensøkonomien har til gode å avta. I tillegg er smittetallene (covid) høye i deler av verden (Asia). Det skal for øvrig sies at aksjemarkedene er framoverskuende av natur (investorene samlet sett, har en iboende evne til å forutse endringer i økonomiske forhold). I slutten av uken (fredag) slippes ferske inflasjonstall fra USA. Om disse skulle vise tegn til svekkelse så vil det kunne bidra til økt optimisme i finansmarkedene.

APA (+5,9%), JM Smucker (+5,7%) og Valero Energy (+4,6%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500, mens Mosaic (-4%), ETSY (-2,8%) og J.B Hunt Transport Service (-2,5%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,8 prosent i snitt onsdag morgen.

I går satte den australske sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, i dag var det den indiske sentralbankens tur til å gjøre det samme. Det ligger i kortene at flere sentralbanker, inkludert den amerikanske, vil slå til med doble hevninger ved neste korsvei. Mange land sliter med skyhøy inflasjon, som kan true stabiliteten i økonomien. Den mest effektive måten å kvele prisene på (dempe inflasjonen) er gjennom styringsrenten.

Hang Seng indeksen (+1,7%) gjorde det best i Asia i natt, etterfulgt av Nikkei 225 (+0,9%). Shanghai CSI 300 derimot, falt -0,2 prosent.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 120,93 dollar per fat, opp 0,1 prosent fra tirsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 9,49, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 3,01 og 3,16 prosent.

10 års renten i USA vaker rundt tre prosent onsdag morgen, noe som er 0,3 prosentpoeng høyere enn nivåene vi så i slutten av mai. Den amerikanske 10 års renten regnes for å være verdens viktigste rente, da denne er en god indikator på underliggende vekst og inflasjons i verdensøkonomien. Da pandemien brøt ut i 2020 falt denne til under en prosent, men har nå kommet opp på mer normale nivåer (pre covid nivåer)

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Steffen Hvalby
Steffen Hvalby
08.06.2022 10:11

Hvorfor i all verden går Nordnets index fond Norge, så utrolig dårlig? Det er så mange bedrifter som går bra om dagen, så det å gå skikkelig i pluss, ja det burde ikke være så veldig vanskelig. Telenor😅🙉

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Steffen Hvalby
13.06.2022 10:25

Hei Steffen. Nordnet Indeksfond Norge følger OBX-indeksen slavisk, en indeks som består at de 25 mest omdatte aksjene på OSlo Børs. PEr 11. juni 2022 er Nordnet Indeksfond Norge nr 2 av 38 Norge-fond målt etter avkastning siste 12 måneder, så fondet har tvert i mot gjort det knallbra relativt til andre Norge-fond. Det skyldes dels at fondet har hele 25 % investert i Equinor.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet