Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Blandet utvikling i Asia. Nytt tek fall på Wall Street

Det ble en blandet start på børsuken i Asia, dermed er det ingen spesifikk drahjelp å få fra den regionen i dag. Hang Seng indeksen ledet for øvrig an med en oppgang på 0,7 prosent,

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [0, 0,4]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,5 prosent i snitt fredag.

De amerikanske børsene har falt fire av de fem første dagene i 2022 på forventninger om høyere renter. Fed varsel tidlig i forrige uke at de nå forbereder tidligere innstramminger i rentepolitikken grunnet vedvarende høy inflasjon. Det slippes for øvrig nye inflasjonstall denne uken, som også er ventet å komme inn på den høye siden.

De lange rentene, som danner grunnlaget for verdsetting av aksjer nærmer seg de høyeste nivåene etter at pandemien brøt ut. Høyere renter gjør selskapenes fremtidige inntekter mindre verdt i dag og vica versa, derfor har vekstselskapene fått unngjelde mest den første uken av året. Nasdaq indeksen er ned hele 4, 5 prosent i perioden, mens S&P er ned 1,9 prosent. Dow Jones indeksen derimot, er uendret takket være stort innslag av sykliske selskaper som bank og finans. Bankene er en av de sektorene som tjener mer når rentene stiger. Dvs. økte renter gir økte rentemarginer.

Walgreens Boots Alliance (+2,7%), Travelers Companies (+2,4%) og Honeywell International (+2,3%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Dow Jones indeksen, mens Home Depot (-3%), Nike (-2,5%) og UnitedHealth Group 8-2,4%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,3 prosent i snitt mandag morgen.

Det ble en blandet start på børsuken i Asia, dermed er det ingen spesifikk drahjelp å få fra den regionen i dag. Hang Seng indeksen ledet for øvrig an med en oppgang på 0,7 prosent, mens Shanghai CSI 300 endte opp 0,2 prosent. Hovedindeksen i Sør Korea falt rundt en prosent.

De asiatiske børsene har fått den beste starten på året sammenlignet med de amerikanske og europeiske børsene. Hang Seng indeksen er foreløpig opp en prosent.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,8 dollar per fat, ned -0,3 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,85, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,77 og 2,12 prosent.

Selv om smittetrykket er betydelig verden over, har ikke oljeetterspørselen blitt vesentlig endret. Dette er godt nytt for oljeprisen som foreløpig har holder seg over 80 dollar fatet. Produksjonsproblemer i Libya, samt store uroligheter i Kazakhstan har også bidratt til å holde oljeprisen “høy” de siste dagene.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer