Nedgang i vente. Engstelige investorer sendte børsene i USA og Asia ned

Dow Jones indeksen satte ny all-time high intradag mandag, men engstelige investorer sørget likevel for børsnedgang på slutten av dagen. Store byer som New York og London opplever rekordhøy smitte i disse dager, noe som vil tvinge dem til å stenge ned aktiviteten ytterligere i tiden fremover

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,4%, eller innenfor intervallet [-0,6, -0,2]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,2 prosent i snitt i går.

Dow Jones indeksen satte ny all-time high intradag mandag, men engstelige investorer sørget likevel for børsnedgang på slutten av dagen. Store byer som New York og London opplever rekordhøy smitte i disse dager, noe som vil tvinge dem til å stenge ned aktiviteten ytterligere i tiden fremover. Med andre ord, for mange land og regioner er usikkerheten stor på kort sikt. På lengre sikt derimot, vil utrullingen av flere effektive vaksiner (Pfizer og BioNtech først ut), hjelpe betydelig på i kampen mot Covid-19 viruset.

Det er også ventet at politikerne i USA omsider vil komme til enighet om en ny stimulansepakke til økonomien på over 900 milliarder dollar. Alexion Pharmaceuticals (+29,2%) toppet vinnerlistene i går etter monsterbud fra AstraZeneca (-7,8%). Oljerelaterte selskaper, med Occidental Petroleum (-8,2%) i spissen, toppet taperlistene. Når det er sagt, oljeselskapene har steget solid den seneste måneden, godt hjulpet av en høyere oljepriser.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,2 prosent i snitt tirsdag morgen.

Sterke makrotall fra Kina (industriproduksjon og detaljhandel) var ikke nok til å løfte stemningen blant investorene i Asia tirsdag. Smittesituasjonen i Europa og USA er den største risikofaktoren i markedet på kort sikt. 7 av 10 sektorer i Asia endte opp, mens tre (energi, finans og konsumvarer) endte ned.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 49,9 dollar per fat, ned -0,3 prosent fra mandagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 8,74, mens 30-års renten i USA ligger på 1,63 prosent.

Oljeprisen vaker fremdeles rundt 50-nivået. På kort sikt er usikkerheten stor gitt økende smittetall i store økonomiske regioner. Oljeetterspørselen er ventet å gradvis komme tilbake i takt med utrullingen av en rekke effektive vaksiner i første halvår 2021. Når oljeetterspørsel vi komme tilbake til pre-Covid nivåer er mer uvisst, dog det er naturlig å anta at utviklingen i flytrafikken vil spille en viktig rolle i så måte. Før virusutbruddet i mars etterspurte flyindustrien ca. 8 prosent av verdens oljeproduksjon.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer