Gå til hovedinnhold

Investeringsmuligheter i råvarer

Vi var allerede i en råvaresyklus før krigen i Ukraina brøt ut. Denne hendelsen førte til et ytterligere drag opp i råvarer vi sjelden har sett maken til. Prisene på mange råvarer har skutt i været samtidig.
Olje, gass, hvete, kaffe, og mange flere har opplevd sterkt stigende priser. Dette skaper stor interesse blant våre kunder, som ønsker å både spekulere i ytterligere oppgang eller et fall i råvareprisene fremover.
I dette innlegget tar vi for oss direkte eksponering mot råvareprisene og ikke investeringer via oljeselskap, gruveselskap osv. Med produkter med direkte eksponering mot råvareprisen slipper du selskapsspesifikk risiko.

Alle de nevnte råvarene og mange flere kan du handle via Nordnet. Det vil si at du får en eksponering i de respektive råvarene via verdipapirer som følger utviklingen i prisen på råvarene. Det kan være at det er en ETF eller ETC som har en beholdning med fysiske råvarer, eller kanskje mest vanlig, en ETN (som Bull&Bear og Mini futures) som er konstruert med futureskontrakter mot underliggende råvare. Vi forklarer litt nærmere hvordan produktene fungerer nedenfor.

Underliggende aktiva (råvare eller aksje/indeks/valuta)

For at du skal forstå utviklingen på produktet er det to ting som er spesielt viktig:

  1. Hvordan fungerer produktet:
    Følger den bevegelsene over tid eller kun fra dag til dag? Når går produktet i stop loss?
  2. Hva styrer produktet:
    Er det et oljeprodukt, hvilken oljepris følger det? Crude eller brent oljen? Mars- eller april-kontrakten etc.

Har du satt deg inn i de 2 punktene ovenfor vil du ikke bli overrasket over utviklingen i produktet. Hvilket produkt du skal velge avhenger blant annet av hvor langsiktig du tenker å være. Her er det mange som trår feil. Velger du feil produkt (ofte med gearing) kan du få rett i retningen råvaren tar, men likevel tape penger grunnet egenskapene i produktet.

Så hvilket produkt skal du velge som passer best for deg?

ETF/ETC

Egner seg godt for mer langsiktige investeringer og de som ønsker liten eller ingen gearing. Det er både de enkleste, ofte billigste og tryggeste sammenlignet med de andre alternativene. Med 1:1 eksponering følger de utviklingen på underliggende tett. Det er lite kompleksitet og dermed enklere å forstå enn andre produktene. Disse finnes gjerne også i X2 gearing og/eller short (inverse) varianter.

Du kan se et flitrert søk på råvarer i vår ETF-screener på nordnet.no her. Gjør oppmerksom på at du i vår screener kun får opp europeiske UCITS-ETFer. Amerikanske ETFer må du søke opp i søkefeltet.

Her har vi lagt oljeprisens utvikling (brent) sammen med Olje-ETFen BNO. Som du ser er symmetrien stor. Denne ETF`en har en forvaltningskostnad på 0,90% i året.

Mini Futures

I utvalget av Mini futures har du masse å velge i både med tanke på eksponering og hvilken gearing du ønsker. Mini Futures kan egne seg til å sitte med over tid fremfor “søster-produktet” Bull&Bear som med sin daglige rebalansering ofte passer best for de kortsiktige investorene.

Ofte når man gjør en investering tar man posisjonen fordi man har tro på at noe skal gå opp eller ned i pris/kurs, uten at det nødvendigvis skal skje “i morgen”. Men du har kanskje tro på en bevegelse (opp eller ned) i løpet av de neste ukene eller månedene. Den langsiktige avkastningen i en Mini Future er forutsigbar.

Du kan altså velge Mini futures med høy gearing og du kan velge med lav gearing. De med høy gearing går fortere i en evt. stop-loss enn de med lav gearing fordi Mini futurene med høy gearing inneholder mindre egenkapital og mere lån. Når du kjøper en Mini future kjøper du en fast total eksponering, som f.eks et fat olje. En del av investeringen er egenkapital og en del er lån/finansiering. Som på en bolig vil egenkapitalen øke når huset ditt stiger og vice verca. Lånet forandrer seg derimot lite fra dag til dag, eller uke til uke. Du kan fint beregne hva verdien på en Mini Future vil være i forhold til hvordan prisen på den underliggende råvaren (eller annet aktiva) utvikler seg. Får du rett går egenkapitalen i produktet forholdsmessig opp og gesringen går ned. Tar du feil med retningen til underliggende vil produktet bestå av mindre andel egenkapital og dermed bli høyere gearet.

Les mer om kostnadene i Mini futures

Bull&Bear -best egnet for kortsiktige traderne

Et populært produkt men som mange dessverre misforstår. Her får du underliggende, f.eks oljeprisens 5 ganger prosentvise daglige bevegelser. Det vil si at om eier du produktet på rebalanseringsstidspunktet vil du få den prosentvise endringen ganger 5 frem til neste rebalansering dagen etter. Ved neste rebalansering “legges alle pengene på bordet på nytt”. Det samme skjer dag etter dag. For å sette det på spissen kan man tenke litt “kvitt eller dobbelt”. Så lenge det går bra dag etter dag vil det bli en fantastisk utvikling, men bare èn veldig dårlig dag vil ødelegge alt og symmetrien mot det underliggende produktet vil bli mindre. Det er altså umulig å beregne verdien av et Bull&Bear produkt fremover i tid, fordi utviklingen/avkastningen er besert på èn og èn dag.

Vi har her et Bull Olje X3 produkt og sammenlignet med oljeprisen. På et tidspunkt er produktet verdt mye mer enn 3X utviklingen i oljeprisen i forhold til da du kjøpte. Men kun én dårlig dag for oljeprisen vil ødelegge avkastningen. I verste fall går det i stop-loss og produktet er verdiløst.

Hvor mye nedgang i oljeprisen tåler et Bull-Olje-produkt intradag før det går i stop-loss og forfaller verdiløst?

X10-10% nedgang
X5-20% nedgang
X2-50% nedgang

Les mer om kostandene i Bull&Bear

Merk! I mange Mini Futures og Bull&Bear-produkter er det lav omsetning. Det har ikke noe å si da det er en Market Maker som hele tiden stiller kurser i ordreboken så du får kjøpt og solgt. Men det er kun når det skjer en handel i produktet porteføljen din oppdateres. Det kan ofte være at produktet er godt i pluss eller minus uten at dette kommer til syne i porteføljen din.

Her finner du ofte stilte spørsmål om Nordnet Markets-produkter

Her har vil laget en liste med eksempler på produkter som finnes med eksponering mot råvarer

Kobber Gull Hvete Kaffe SølvNikkelPalladium
ETF/ETC CPER GLDA OD7S OD7B VZLCJJN (ETN)PALL
Mini Futures Se liste Se liste Se liste Se liste Se listeSe liste
Bull&Bear Se liste Se liste Se liste Se liste Se listeSe liste

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer