Gå til hovedinnhold

#pengepodden – episode 123 – Boligpriser og økonomiske utsikter

I ukens episode handler det om utsikter for norsk økonomi, bygg- og anleggsmarkedet og boligpriser. Anders har besøk av Analysesjef Kristoffer Eide Hoen fra Veidekke. Han har nettopp sluppet sin konjunkturrapport som beskriver utviklingen innenfor disse områdene. Du får innledningsvis høre litt om Veidekke som selskap og om aksjen. For å finne ut hva Veidekke gjør og hvor de befinner seg er Kristoffer og Anders innom alt fra gruvedrift i Kiruna, via Legoland i Danmark til Operaen i Oslo.

Konjunkturer og utviklingen i norsk økonomi

(fra 13:32) Veidekke gjør en konjunkturrapport to ganger i året, og Anders og Kristoffer snakker litt om bakgrunnen for hvorfor de lager denne rapporten og hva den brukes til. De snakker videre om BNP, sysselsetting og renter i norsk økonomi. I tillegg er de innom det generelle makrobildet og hvordan dette påvirker markedet for bygg-anlegg fremover. Etter en lang periode med vekst i boligmarkedet så er det generelle budskapet utflating i prisene. Utsiktene ser allikevel mer stabile og litt lysere ut for næringseiendom og infrastruktur.

Boligpriser, psykologi og drivere

(fra 29:12) Kristoffer og Anders går nærmere inn på utviklingen i boligprisene, og snakker om nybygg kontra brukte boliger. Kristoffer snakker om hvordan utviklingen i boligmarkedet ligner på situasjonen i 2013, og hvordan boliglånsforskriften har påvirket markedet. De snakker videre om regionale forskjeller i det norske boligmarkedet, psykologiens påvirkning på prisdannelsen, forholdet mellom risiko og avkastning i boligmarkedet, renter, og de langsiktige driverne for boligmarkedet.

Utsikter for svensk, dansk og internasjonal økonomi

(fra 45:19) Episoden rundes av med en diskusjon om boligprisene i Stockholm og København, i tillegg til litt om utsiktene for svensk, dansk og internasjonal økonomi. Hvis makroøkonomen fikk 100 000 kroner, hvordan ville han fordelt dette på de nordiske Superfondene Norge, Sverige og Danmark? Hvilken av de skandinaviske økonomiene ser sterkest ut for øyeblikket?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer