Blir det julerally i år også?

Kanonbra børsår

Oslo Børs har utviklet seg sterkt i 2019 med en oppgang på hele 13 % (OBX-indeksen). I USA har det gått enda bedre: De toneangivende indeksene har lagt på seg mellom 20 og 30 prosent, godt hjulpet av gigantselskaper som Apple, Microsoft, Facebook mfl.

Oslo Børs (OBX-indeksen) inneværende år

Når det er sagt, årets børsoppgang må sees i lys av at fjorårets kraftige globale børskorreksjon, der S&P 500 i løpet av 4. kvartal falt hele 20 prosent fra toppen, som en følge av at handelskrigen mellom USA og Kina ble trappet ytterligere opp.

Utvikling S&P 500 siste to år

Handelskrigen mellom USA og Kina, som er inne i sin 16. måned, har gradvis svekket verdensøkonomien i perioden. Dette har gitt betydelige bevegelser i verdens finansmarkeder, spesielt i rentemarkedet. De lange rentene har falt til nye rekordlave nivåer, samtidig som de fleste sentralbanker, unntatt Norges Bank, har kuttet styringsrentene sine flere ganger for å demme opp for dårligere vekstutsikter. Det er verdt å merke seg at lavere renter har vært en viktig årsak til den gode børsutviklingen.

Les også: «TINA-effekten»

Defensive kvalitetsaksjer i vinden

Selskaper som er mindre sensitive for handelsuro, såkalte defensive kvalitetsselskaper, har gjort det ekstra sterkt det siste året. Her hjemme har vi noen slike selskaper, deriblant laksekjempen Mowi, samt Nordens største merkevareselskap, Orkla.

Oljerelaterte selskaper derimot, med Equinor i spissen, har slitt i motvind i 2019. Lavere vekstimpulser (pga. handelskrigen) har gitt lavere etterspørsel etter råvarer, som bl.a. olje og gass. Aluminiumskjempen Norsk Hydro har opplevd samme type etterspørselsvikt etter alumina og aluminium.

Tankrederne tjener gode penger

En av de store overraskelsene på Oslo Børs i år er shippingselskaper som frakter olje og gass. Fordelaktige markedsforhold, som stabile oljepriser, lengre seilingsruter (fra USA til Asia), samt lav ordrebok (skip i bestilling), har bidratt til at fraktratene har stabilisert seg vesentlig over «break-even» nivåer. Såfremt verdensøkonomien ikke svekker seg betydelig, evt. går inn i en resesjon, kan disse selskapene tenkes å gjøre det bra også fortsettelsen.

Les også: Spennende investeringsmuligheter i shippingsektoren

Desember en fremragende måned – statistisk sett

De siste 23 årene har desember vist seg å være en fremragende måned for investorene på Oslo Børs, i alle fall statistisk sett. I snitt har børsen steget 2,2 % denne måneden. I desember 1999 steg hovedindeksen hele 11,6 % (høyest), mens i 2002 falt hovedindeksen 8,6 % (lavest). Videre, 8 av 10 måneder har for øvrig endt i pluss. Dvs. ser man utelukkende på statistikk har desember vært den beste måneden for investorene, med unntak av april.

Å «mestre» det umulige

Det er vanskelig å spå om fremtiden, i alle fall på kort sikt. Derfor har jeg ingen formening om det blir «julerally» i år eller ikke. Mao. jeg bruker ikke tid på å «mestre» det umulige, nemlig å time markedet på kort sikt. Det jeg er opptatt av er å finne selskaper som jeg kan være medeier i på lang sikt (helst for evig tid). Eksempler på slike selskaper er; Mowi, Salmar (konsum), Tomra (industri), Gjensidige (forsikring). I tillegg til at disse selskapene har betydelig langsiktig vekstpotensial, har de en samtidig en solid balanse (lav gjeldsgrad) som gjør at de med stor sannsynlighet vil komme igjennom den neste store krisen som et enda sterkere selskap relativt til konkurrentene. De sterkeste selskapene vil av naturlige årsaker kunne «stjele» markedsandeler i nedturer ved at «svake» konkurrenterenten forsvinner eller kommer på «billigsalg».

Hør også: pengepodden – Hemmeligheten med Buffetts strategi

Merk! Undertegende eier aksjer i Mowi, SalMar, Tomra, Gjensidige, Equinor og Norsk Hydro

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer