Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Algoritme- og blokkhandel hos Nordnet

En stor del av handelen i norske aksjer blir gjort utenfor Oslo Børs, og globalt estimerer man at rundt en tredjedel av all aksjehandel skjer på alternative markedsplasser. En stor andel av disse blir gjort via såkalte «dark pools» eller som blokkhandler. Handel på denne type markedsplasser er noe som vanligvis kun er forbeholdt store institusjonelle og profesjonelle investorer. Hos Nordnet har derimot alle kunder nå mulighet til å legge både algoritmeordre og blokkordre. Ordreleggingen gjøres via meglerbordet vårt.

Hva er blokkhandel?

Blokkhandel, eller det å selge blokkposisjoner, er noe som er hyppig brukt av store og gjerne institusjonelle investorer. Enkelt forklart er en blokkhandel en avtale om kjøp eller salg av et større antall aksjer som foregår utenfor det offentlige markedet, ofte via en investeringsbank eller et meglerhus.

Denne type avtale brukes dersom man har et stort antall aksjer man ønsker å handle eller dersom man skal foreta en relativt stor handel i et verdipapir med liten omsetning. Meglerhuset vil på oppdrag fra kunden gå ut i markedet for å forsøke å finne en kjøper (eller selger) av hele posisjonen, uten å legge den direkte på børsen. Dette for å unngå å påvirke aksjekursen. Det er heller ikke uvanlig å dele selve «blokken» opp i mindre deler fordelt på flere meglerhus for å skjule den egentlige størrelsen.

Hva er en algoritmehandel?

En algoritmeordre er en automatisk ordre som følger en eller flere forhåndsgitte regler for hvordan ordren skal gjennomføres.

Det eksisterer flere ulike algoritmetyper, en som er mye brukt er VWAP (Volume Weighted Average Price) som betyr at algoritmer porsjonerer opp en ordre i mindre deler. Ordren gjennomføres i løpet av eksempelvis en handelsdag, med mål om å kjøpe eller selge til samme pris som de gjennomsnittlige handlene som har blitt gjort i løpet av dagen.

En annen mye brukt algoritme er TWAP (Time Weigthed Average Price), denne ordretypen innebærer at ordren blir fordelt ut over en bestemt tidsperiode. Målet med ordretypen er å gjennomføre ordren til en den gjennomsnittlige prisen i en gitt tidsperiode og dermed minimere kurspåvirkningen.

Meglerbordet hos Nordnet tilbyr flere ulike algoritmeordre og meglerne våre kan tilpasse disse etter behov.

Hvem passer denne type ordre for?

Disse ordretypene passer egentlig alle som vil handle for et større beløp i en aksje der det er begrenset likviditet kan være tjent med denne type ordrelegging. Fordelen er som sagt at man minimerer risikoen for å påvirke aksjekursen, noe som i de fleste tilfeller innebærer en bedre pris for deg, både som kjøper eller selger. Hvor stor en ordre skal være for at dette lønner seg vil være avhengig av omsetningen i aksjen, men det vil ofte være aktuelt for et stort antall aksjer notert i Norden og spesielt på markedsplasser som Euronext Growth og First North. I mindre omsatte aksjer kan det aktuelt for ordre på ca. 300000 NOK og oppover.

Kostnader

Standardprisen er 0,3%, men for lavt omsatte aksjer hvor det tar flere dager å fylle ordren kan prisen være høyere. Du vil for øvrig alltid få vite den eksakte prisen av megleren før du legger ordren.

Dersom du synes dette høres interessant ut og kan passe ditt handelsmønster kan du ringe meglerbordet på 23 33 30 23 (tast 1) for å legge ordre eller få mer informasjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Jan R Wetting
Jan R Wetting
20.03.2023 23:45

Kjenner dere til et selskap som heter Endotech Ltd registrert i Israel TelAviv