Gå til hovedinnhold

Nyttig informasjon om årsskifte

Dette må du tenke på

Nedenfor har vi samlet informasjon som er nyttig for deg om årsskifte, viktige frister, hvor du finner årsrapporten, skattetips og mye mer.

Se over porteføljen din, ta gjennomtenkte beslutninger og aller viktigst - vær ute i god tid.

Viktige frister

27. november.

  • Avslutte konto
  • Flytt av IPS

30. november.

  • Flytt av aksjesparekonto til eller fra en annen aktør

4. desember.

  • Overføring av verdipapirer mellom to aksje og fondskontoer hos Nordnet

11. desember.

  • Åpne konto for bedrift eller mindreårig

14. desember.

  • Åpne Investeringskonto Zero

16. desember.

  • Uttak
  • Overføring av kontanter mellom kontoer som ikke gjøres via nettsiden

29. desember.

  • Frist for å sette inn penger på IPS-konto

Husk at dette er Nordnets frister som gjelder for at vi skal kunne utføre endringen før årsskifte. Ønsker du for eksempel å sette inn penger er du også avhengig av dagligbanken din og deres frister.

Mer informasjon

Skatt på gevinst

Selger du verdipapirer før nyttår må du betale skatt på gevinsten i 2021 (i skattemeldingen for 2020). Venter du til over nyttår vil du ikke måtte betale gevinstskatten før i 2021. Dette gjelder for Aksje- og fondskonto.

Fradrag for tap

Selger du verdipapirer med tap før nyttår vil du få fradraget i 2021 (i skattemeldingen for 2020). Merk at du etter loven må ha en reell kursrisiko før du eventuelt kjøper tilbake de samme aksjene som du realiserte tap i for at skattemyndighetene skal godkjenne fradraget. Har du for eksempel sittet med aksjene i flere år, selger de, og kjøper de tilbake etter lunsj kan skattemyndighetene foreta en såkalt gjennomskjæring. Du kan da risikere å ikke få godkjent fradraget siden det åpenbart og utelukkende er skattemessig motivert.

Skattesats inntekstsåret 2020

Kontotype

Aksjeavkastning

Renteavkastning

Aksje- og fondskonto

31,68 %

22 %

Aksjesparekonto

31,68 %

Ikke tilgjengelig

Investeringskonto Zero

31,68 %

22 %

Når får jeg årsoppgaven min?
Årsoppgaven din vil bli tilgjengelig for deg på nordnet.no under menypuntet Min konto og Årsoppgave i løpet av januar. Du kan skrive den ut eller lagre den på datamaskinen din.

Til Årsoppgaven (du må være innlogget for å se siden).

Oversikt over handlene dine i 2020
Vil du se en oversikt over realisasjonene dine i 2020 før årsoppgaven er lagt ut kan du også se dette i realisasjonsoppgaven din. Realisasjonsoversikten oppdaterer seg løpende i gjennom året med èn dags forsinkelse. Realisasjonsoversikten er kun tilgjengelig for Aksje- og fondskonto.

Til Realisasjonsoversikten (du må være innlogget for å se siden)

Informasjonen du trenger
I årsoppgaven du får av oss finner du informasjonen du trenger til regnskapet for selskapet ditt. Alle typer transaksjoner og bevegelser er inkludert og du kan enkelt lagre den som PDF og sende til regnskapsføreren din når den er klar i løpet av januar.

Fullmakt til regnskapsfører
For at vi skal kunne oppgi kontospesifikk informasjon til regnskapsføreren din eller kunne bekrefte at du er kunde av oss, må du fylle ut en Innsynsfullmakt. Så snart vi har fått en innsynsfullmakt fra deg, kan vi hjelpe regnskapsføreren din med å få levert regnskapet i tide.

Innsynsfullmakt til Regnskapsfører