Gå til hovedinnhold

Nyttig informasjon om årsskifte

I forbindelse med at vi snart går inn i et nytt år (2022) så er det noen viktige frister som er verdt å merke seg som Nordnet-kunde.

Se over porteføljen din, ta gjennomtenkte beslutninger og aller viktigst - vær ute i god tid.

Flere av fristene nedenfor gjelder saker som krever manuell behandling av Nordnet. Du kan gjøre flere av disse prosessene digitalt på nettsiden eller i Nordnet-appen.

Viktige frister

26. november.

  • Manuell avslutning av konto (feks Investeringskonto Zero, konto med belåningsavtale)

30. november.

  • Flytt av aksjesparekonto til eller fra en annen aktør

1. desember.

  • Flytt av Investeringskonto Zero

10. desember.

  • Overføring av verdipapirer mellom to Aksje- og fondskontoer hos Nordnet

13. desember.

  • Sammenslåing av Aksjesparekonto

15. desember.

  • Opprettelse av konto som krever manuell behandling

17. desember.

  • Uttak som ikke gjennomføres via nettsiden eller app
  • Overføring av kontanter mellom kontoer som ikke gjøres via nettsiden

29. desember.

  • Frist for å sette inn penger på IPS-konto

Husk at dette er Nordnets frister som gjelder for at vi skal kunne utføre endringen før årsskifte. Ønsker du for eksempel å sette inn penger er du også avhengig av dagligbanken din og deres frister.

Mer informasjon

Skatt på gevinst

Hvis du har verdipapirer på Aksje- og fondskonto:lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu Selger du verdipapirer før nyttår må du betale skatt på gevinsten i 2022 (i skattemeldingen for 2021). Venter du til over nyttår vil du ikke måtte betale gevinstskatten før i 2023 (i skattemeldingen for 2022).

Fradrag for tap

Selger du verdipapirer med tap før nyttår vil du få fradraget i 2022 (i skattemeldingen for 2021). Merk at du etter loven må ha en reell kursrisiko før du eventuelt kjøper tilbake de samme aksjene som du realiserte tap i for at skattemyndighetene skal godkjenne fradraget. Har du for eksempel sittet med aksjene i flere år, selger de, og kjøper de tilbake etter veldig kort tid kan skattemyndighetene foreta en såkalt gjennomskjæring. Du kan da risikere å ikke få godkjent fradraget siden det utelukkende er skattemessig motivert.

Les mer her om hvordan du kan få fradrag for eventuelle aksjetap.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Skattesatser for inntektsåret 2021

Kontotype

Aksjeavkastning

Renteavkastning

Aksje- og fondskonto

31,68 %

22 %

Aksjesparekonto

31,68 %

Ikke renter

Investeringskonto Zero

31,68 %

22 %

Når får jeg årsoppgaven min?
Årsoppgaven din vil bli tilgjengelig for deg på nordnet.no under menypuntet Min konto og Årsoppgave innen 15. ferbuar. Du kan skrive den ut eller lagre den på datamaskinen din.

Til Årsoppgaven (du må være innlogget for å se siden).

Oversikt over handlene dine i 2021
Vil du se en oversikt over realisasjonene dine i 2021 før årsoppgaven er lagt ut kan du også se dette i realisasjonsoppgaven din. Realisasjonsoversikten oppdaterer seg løpende i gjennom året med èn dags forsinkelse. Realisasjonsoversikten er kun tilgjengelig for Aksje- og fondskonto.

Til Realisasjonsoversikten (du må være innlogget for å se siden)

Informasjonen du trenger
I årsoppgaven du får av oss finner du informasjonen du trenger til regnskapet for selskapet ditt. Alle typer transaksjoner og bevegelser er inkludert og du kan enkelt lagre den som PDF og sende til regnskapsføreren din når den er klar innen 15. februar.

Fullmakt til regnskapsfører
For at vi skal kunne oppgi kontospesifikk informasjon til regnskapsføreren din eller kunne bekrefte at du er kunde av oss, må du fylle ut en innsynsfullmakt. Så snart vi har fått en innsynsfullmakt fra deg, kan vi hjelpe regnskapsføreren din med informasjonen de trenger.

Innsynsfullmakt til Regnskapsfører