Gå til hovedinnhold

Rolig åpning i vente. Tek rally på Wall Street. Gjeldstaket i fokus

Japanske Nikkei 225 (+0,7%) har ledet an i Asia i 2023, på samme måte som Nasdaq indeksen har gjort i USA. Oppgangen så langt i år er på 18 prosent i Japan, mens Nasdaq er opp 21%.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,4]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,9 prosent i snitt i går.

Teknologi aksjene har stått imot “alt” i 2023 på forventninger om bedre tider, mens fjorårets vinneraksjer har slitt. Ingen store indekser har større vekt innenfor tek sektoren enn Nasdaq indeksen, som er opp hele 21,2 prosent i år, etter å ha lagt på seg nye 1,5 prosent torsdag. S&P 500 er for øvrig opp respektable 9,2 prosent. Dow Jones indeksen derimot, er så vidt i pluss i 2023. Om denne trenden fortsetter i 2. halvår vil Nasdaq indeksen kunne hente inn mye av det tapte fra 2022 da renteoppgangen kvelte investors appetitt for vekstaksjer.

Gårsdagens opptur på Wall Street ble trigget av oppløftene nyheter knyttet til gjeldstaket i USA. Politikerne skal ha kommet lagt i å enes om å heve det mye omtalte gjeldstaket innen 1. juni. Spill kjempen Take-Two Interactive Software (+11,7%) gjorde aller best i går blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, etterfulgt av Bath & Body Works (+10,7%) og strømmegiganten Netflix (+9,2%). På bunn endte Target (-4,2%), Molina Healthcare (-3,6%) og Newmont (-3,3%).

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,2 prosent i snitt fredag morgen.

Japanske Nikkei 225 (+0,7%) har ledet an i Asia i 2023, på samme måte som Nasdaq indeksen har gjort i USA. Oppgangen så langt i år er på 18 prosent, godt hjulpet av økt temperatur i landets økonomi. Japan har slitt med manglende press i økonomien i flere tiår, men de siste årene har dette endret seg. Mens inflasjonen er i overkant høy i mange land, er prispresset i Japan mer balansert.

Hang Seng indeksen og Shanghai CSI 300 har slitt i år, til tross for at økte vekstimpulser i kinesisk økonomi. Mange håper og tror at pilene etterhvert vil peke oppover i Hong Kong og Kina også.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 76,34 dollar per fat, opp 1,2 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 6,1 prosent i samme periode. Dollaren står i skrivende stund i 10,91, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,25 og 3,64 prosent.

Den amerikanske rentekurven, som har betydelig innvirkning på aksjemarkedene, har gjort et nytt hopp de seneste dagene. Hvorvidt rentetoppen i USA er nådd eller ikke er det store spørsmålet. Enkelte medlemmer i rentekomiteen i Fed (den amerikanske sentralbanken), mener at kampen mot inflasjonen ikke er over selv om markedet priser inn en “levelig” årlig prisøkning de neste ti årene. Utenfor USA, ikke minst i Norge, ser bildet noe annerledes ut, pga. den sterke dollaren. Så lenge dollaren holder seg på disse “høye” nivåene vil importprisene også holde seg høye. Deler av dollarstyrkelsen i 2022/23 skyldes geopolitiske spenninger, men rentedifferansen er også drivende. Mao. ligger det i kortene at Norges Bank vil måtte heve renten ytterligere for å nøytralisere denne differansen.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer