Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik fikser du skatt på aksjer og fond

I denne episoden av #pengepodden vil dere få høre opptak av et webinar vår spareøkonom Bjørn Erik nylig hadde med Joachim Johannessen, advokat i Skattebetalerforeningen. Tema er skattemeldingen for 2021 for aksjer og fond for personlige skattytere. Frist for innlevering er 30. april.

De siste to årene har det blitt rekordmange nye sparere og investorer. Mange av disse skal kontrollere skattemeldingen for første gang. Mesteparten går heldigvis automatisk, men noe må også føres opp manuelt.

Innledningsvis forteller Joachim kort om den nye skattemeldingen og om de ulike skattesatsene for 2021 for bankinnskudd, aksjer og fond. Deretter gjennomgås skattereglene for de ulike kontotypene.

Skatteregler for aksjonærmodellen (også kalt VPS-konto eller Aksje- og fondskonto)

(fra 08:20) Bjørn Erik og Joachim går gjennom skattereglene for Aksje- og fondskonto. Skattesatser, verdsettelsesrabatter, skjermingsfradrag med mer blir forklart. Hvilke kostnader man kan trekke fra blir også omtalt, samt hva du bør kontrollere.

Skatteregler for aksjesparekonto og investeringskonto (også kalt fondskonto)

(fra 26:38) På en aksjesparekonto kan du fritt bytte mellom aksjer og aksjefond innad på kontoen uten at det utløser skatt. Du kan ta ut innskutt beløp samt opparbeidet skjermingsfradrag skattefritt.

Investeringskonto er en kontotype som ligner på aksjesparekonto, hvor du har fordelen av utsatt skatt ved kjøp og salg innad på kontoen. På en investeringskonto har du et enda større investeringsunivers enn aksjesparekonto. Det er noe forskjeller på skattereglene ved uttak – dette blir forklart.

Skatt tilknyttet plattformavgift og returprovisjon

(fra 40:30) Bjørn Erik forteller at kunder med fond på aksjesparekonto og / eller aksje- og fondskonto må rapportere inn denne plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden for skatteåret 2021. Kunder med andre kontotyper slipper dette, siden det blir håndtert på selve kontoen.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer