Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Ny supersyklus i råvarer?

Prisene på en rekke råvarer har steget voldsomt det siste året. Goldman Sachs mener vi går inn i en supersyklus for råvarer, og spesielt olje. Hva er argumentene for og mot? Og hvordan får du eksponering mot råvarer? Det er tema Bjørn Erik, Roger og Mads diskuterer i ukens episode.

Råvarer som gruppe har frem til for ett års tid siden hatt et ”tapt tiår”. S&Ps råvareindeks S&P GSCI (som består av energi, landbruksvarer, industrimetaller og verdifulle metaller) har gitt minus 5 % i annualisert avkastning siste 10 år! Men siste året er indeksen opp 40 %!

Bjørn Erik referer til Jeff Currie, Goldman Sachs head of commodity research, som de siste månedene har uttalt at verden står foran en råvare-supersykel. Currie begrunner dette med at etterspørselen etter olje, kobber og andre råvarer fra den fattige delen av verdens befolkning vil øke mye. Kombinert med at tilbudsstiden ikke øker tilsvarende, vil dette føre til kraftig prisoppgang på mange råvarer de neste årene, mener han.

Mads og Roger er langt på vei enig med Goldman, mens Bjørn Erik er mer skeptisk. Hør argumentene for og mot et bull-scenario for råvarer. En global karbonskatt og ESG-hensyn diskuteres også.

Dersom inflasjonen blir vedvarende høy – og den økonomiske veksten holder seg høy – vil det være positivt for råvarer, viser historikken. I perioder med høy inflasjon gjør aksjer og obligasjoner det som regel svakt, men energi og råvarer gjør det bra, forteller Bjørn Erik. Roger presiserer at det kun gjelder om vi ikke får stagflasjon, altså lav vekst og høy inflasjon – da er det bare cash som gjelder.

Utsiktene til olje, kobber, gull og sølv diskuteres.

Hvordan få eksponering mot råvarer?

Det er viktig å understreke at investeringer i råvarer ikke er for nybegynnere, men er ment for viderekomne.

(fra 39:19) Bjørn Erik har gruppert investeringskategoriene i fire:

  1. Kjøpe råvaren direkte via en ETC – Exchange traded commodities. Her får du 1:1 eksponering mot verdiutviklingen i en spesifikk råvare. Du kan f eks kjøpe ETC på gull ved å kjøpe Invesco Physical Gold ETC som følger gullprisen 1:1 minus en liten kostnad.
  2. Kjøpe råvaren via derivater – via for eksemepel Nordnet Markets. Instrumentene heter Mini Futures eller Bull & bear. Merk at derivater er som regel gearet, noe som øker risikoen. Man må ta en kunnskapstest for å få lov å kjøpe gearede instrumenter, så dette er for viderekomne.
  3. Kjøpe aksjer i børsnoterte selskaper som utvinner råvarene – f eks Equinor eller Exxon for olje og gass og Norsk Hydro for aluminium.
  4. Kjøpe sektorfond eller ETFer som har eksponering mot en eller flere råvarer / energi.

Avslutningsvis påpekes det at Oslo Børs er en råvaretung børs. OSEBX inneholder 20 % olje, gass og oljeservice, 10 % fiskeoppdrett og 6 % aluminium.

Lær mer om investeringer i råvarer:

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer