Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Har rentefond en plass i pensjonssparingen?

Lytt til episoden

I denne #pengepodden-episoden har vår spareøkonom Bjørn Erik besøk av Eyvind Holt, leder for Aktiv forvaltning i KLP og Torolv Herstad, porteføljeforvalter i Alfred Berg. Tema er Hvorfor – og når – bør du ha rentefond i pensjonssparingen? Og: Hvilke rentefond bør du velge?

Opptaket er fra et webinar vi arrangerte for Nordnets Private banking kunder i slutten av november. Før denne diskusjonen hadde Eyvind og Torolv en 10 minutters presentasjon hver av hhv KLPs og Alfred Bergs rentefond – og Bjørn Erik snakket kort om egen pensjonskonto i Nordnet. Se hele sendingen på vår Youtube-kanal.

F.v : Bjørn Erik Sættem (Nordnet), Eyvind Holt (KLP), Torolv Herstad (Alfred Berg)

Når bør rentefond fases inn pensjonssparingen?

I lærebøkene i finans står det at den risikable aksjedelen i porteføljen skal balanseres med trygge rentepapirer for å få en robust og balansert langsiktig portefølje. Står dette argumentet fortsatt like sterkt nå som rentene er så lave og inflasjonen på vei opp, spør Bjørn Erik? Hør hva Eyvind og Torolv svarer.

Du får også høre mer om når ekspertene mener norske pensjonskunder bør begynne å trappe ned aksjeandelen og opp renteandelen. Nordnet Alderstilpasset Pensjon har derfor valgt å ha 100 % aksjeandel frem til 55 år, og trapper ned aksjeandelen gradvis til 20 % ved 75 år. Er dere enig i at dette vil passe de fleste – eller er vi for offensive, spør Bjørn Erik.

Alle er enige om at aksjeandelen bør være høy for yrkesaktive. Spesielt fordi mesteparten av pensjonsutbetalingene til nordmenn kommer fra folketrygden, og det er en sikker renteplassering.

Hvilke type rentefond bør man ha i pensjonsporteføljen?

(fra 23:19) Pensjonsforvaltere som Storebrand og DNB har lang erfaring med å sette sammen pensjonsporteføljer for sine flere hundre tusen innskuddspensjonskunder. En kikk på deres pensjonsporteføljer viser at rentefondene består av en miks mellom norske og internasjonale rentepapirer, lav og middels kredittrisiko samt kort og lang durasjon/løpetid.

Du får høre mer om hva som er en optimal miks av rentefond i en pensjonsportefølje. Det er ingen fasitsvar her, men det er viktig å være klar over egenskapene til de ulike rentefondskategoriene.

  • Miksen mellom lav og høy kredittrisiko
  • Miksen mellom kort og lang bindingstid (durasjon)
  • Miksen mellom norske, nordiske og globale rentepapirer

Alfred Berg har en forkjærlighet for det nordiske rentemarkedet. Hør hvorfor.

Avslutningsvis spør Bjørn Erik om Eyvind og Torolv har noen tanker om alternative investeringer som eiendom, PE, hedgefond, gull og kryptovaluta, har en plass i en pensjonsportefølje.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Kjell Inge Røkke: Fra skoletaper til industribygger

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer