Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Derfor oppnår kvinner høyere avkastning enn menn

Vi markerer kvinnedagen i denne episoden av #pengepodden, og i studio har vi besøk av Kristin Skaug, daglig leder for AksjeNorge. Tema er kvinner og sparing – og hvordan vi alle kan bli flinkere til å spare. I denne episoden får du høre mer om hvorfor kvinner sparer mindre enn menn, til tross for at undersøkelser viser at kvinner slår menn på børsen. Du får også høre mer om hvilke investeringer kvinner gjennomgående foretrekker, og hvilke enkeltaksjer som er mest populære blant Nordnets kvinnelige investorer.

Kvinner vs. menn på børsen

(fra 05:08) Bjørn Erik forteller om undersøkelser som Nordnet har gjort av den norske og nordiske kundemassen, som viser at kvinner gjennomgående oppnår høyere avkastning enn menn i aksjemarkedet. I 2017 hadde kvinner flere prosentpoeng høyere avkastning på sin portefølje enn menn. I 2018 var avkastningen omtrent den samme.

Kristin forteller at kvinner gjennomgående foretrekker lavrisikoaksjer, mens menn tiltrekkes av høyrisikoaksjer. Kvinner putter aksjer og fond i skuffen og glemmer investeringene. Bjørn Erik er enig i dette, og supplerer med at menn forsøker å time markedet – noe som er vanskelig. Menn handler dessuten langt oftere enn kvinner – og har tre ganger så mange transaksjoner som kvinner – og transaksjoner medfører kostnader til kurtasje og spread. Mads forteller at menn søker superavkastning, men ikke nødvendigvis får betalt for den høye risikoen de tar.

Når det gjelder enkeltaksjer, ser man tydelige kjønnsforskjeller: Hos kvinnelige Nordnet-kunder er det store, solide selskaper med moderat risiko som topper listen. Topplisten blant mannlige kunder består av mindre selskaper og mer spekulative aksjer som svinger mye i verdi. I dagens episode får du vite hvilke aksjer som topper disse listene.

Hvorfor sparer menn mer enn kvinner?

(fra 31:16) Du får høre Kristin fortelle at forskning fra Høyskolen i Agder viser at gutter får mer økonomikunnskap fra foreldrene enn det jenter får, og at dette påvirker interessen for sparing i voksen alder. Hun oppfordrer foreldre til å slutte med denne forskjellsbehandlingen.

En annen årsak er at kvinner i gjennomsnitt tjener mindre enn menn, og dermed har mindre muligheter til å sette av penger til sparing.

En tredje forklaring det pekes på er at det fremdeles ofte er slik at mannen er finansminister i familien, mens kvinnen har ansvaret for husholdningsbudsjettet. Dermed har mannen større muligheter til å sette av penger til langsiktig sparing og kjøp av varige eiendeler.

Bjørn Erik påpeker at kjønnsforskjellene forsterkes når det kommer til pensjon: Kvinner får i snitt ca. 25 prosent lavere pensjonsutbetalinger enn menn. Dette skyldes lavere lønn, mer deltid, at flere permisjoner bremser lønnsveksten, samt at kvinner oftere jobber i bransjer med dårligere pensjonsordninger.

Les også: Derfor slår kvinner menn på børsen

Hvordan få kvinner mer interessert i sparing og økonomi?

(fra 42:57) Undersøkelser viser at årsaken til at kvinner ikke sparer i fond og aksjer er at de mener de kan for lite om sparing og investering.

Bjørn Erik forteller at kvinner har fått øynene opp for sosial sparing med spare-apper. Ferske tall fra spare-appen Spiff viser at nesten 3 av 4 brukere av appen er kvinner! Tjenesten fungerer slik at brukerne invitere venner til å spare sammen til eksempelvis en felles ferietur. Kanskje kan disse spare-appene redusere forskjellen i sparing mellom kvinner og menn, spør han.

En lytter tipser om at bankene må finne måter å treffe kvinner på som vekker deres interesse for at sparing gir økonomisk frihet.

Avslutningsvis forteller Kristin at undersøkelser viser at personer som har spart jevnlig som unge, med hjelp fra foreldrene, er flinkere til å spare i voksen alder. Dette er et godt tips til foreldre!

Hør forrige episode av #pengepodden: Utlån av aksjer, markedsoppdatering & Norwegian-emisjonen.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer