Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvordan bli rik sakte

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Harald Espedal, privat investor og tidligere sjef i Skagenfondene. Harald forteller om sin verdiorienterte investeringsstrategi samt om sine mange styreverv.

Harald jobbet i Skagenfondene i selskapets «storhetstid» fra 2002-2014, som adm dir og investeringsdirektør. De siste seks årene har han forvaltet egne penger, som ifølge offentlige regnskaper beløper seg til over 600 millioner kroner (Espedal & Co). Han driver også et lite forvaltningsselskap med et knippe ansatte, Salt Value AS, hvor han også forvalter pengene til et titalls formuende personer etter samme metode som han forvalter egne midler.

Harald ble «finanskjendis» allerede som 13-åring, da han ble intervjuet av NRK Norge Rundt om sine aksjeinvesteringer. Se NRK-innslaget fra 1986 her.

Haralds investeringsstrategi

(fra 08:57) Harald betegner seg som en langsiktig og konservativ investor. Han ser typisk fem år frem i tid, og leter etter selskaper som kan utvikle seg betydelig de neste fem årene. Han bruker mye tid på å forstå forretningsstrategien og konkurranseposisjonen til det enkelte selskap, og liker selskaper med en sterk markedsposisjon. Han er kontantstrømfokusert mer enn inntjeningsfokusert.

Porteføljen består for tiden av ca 20 aksjer. Hovedtyngden i porteføljen er norske aksjer, men også nordiske og europeiske aksjer er å finne i porteføljen. Sistnevnte har en økende vekt, fordi norske aksjer har blitt relativt sett dyrere.

De fem største posisjonene i porteføljen er p.t. Kid, Storebrand, Bonheur, Sandnes Sparebank og Olav Thon. Nr seks er BW Offshore, som er det eneste selskapet som har hatt en negativ utvikling det siste året.

Bjørn Erik spør om timing og kontantandel. Harald forteller at han kan øke kontantandelen i perioder fordi han ikke finner gode investeringsmuligheter. Han går i mindre grad ut av aksjer fordi han mener totalmarkedet er for høyt priset. Exitstrategier diskuteres også.

Harald måler seg ikke opp mot Oslo Børs Hovedindeks eller andre indekser, men ser på absolutt avkastning opp mot risikoen. Han foretrekker å tjene penger sakte – og tape penger sakte.

Erfaring fra styreverv

(fra 48:13) Harald sitter i styret i en rekke selskaper. For tiden er han styreleder i tre relativt store selskaper: Solstad Offshore og Lyse AS (strøm, TV, internett) og Sandnes Sparebank.

Hør hvorfor Harald har valgt å sitte i styret i så mange og såpass ulike selskaper, og hvilke lærdommer han har tatt fra styrearbeidet.

Hvorfor holder du ut som styreleder i en konkurstruet selskap som Solstad i over tre år, spør Bjørn Erik, og viser til at aksjekursen har falt med 90 prosent i hans periode som styreleder. Er ikke det sløsing med tid?

Les mer om sparebanker som investeringsmulighet: De skjulte juvelene på Oslo Børs

Markedsutsikter og råd til nyutdannede

(fra 56:18) Hør hva Harald mener om markedet fremover, samt hans råd til studenter som har en drøm om å jobbe i et meglerhus eller hos en fondsforvalter.

Hør forrige episode av #pengepodden: Nordiske SMB-aksjer er en «sweet spot»

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
john robert bø
john robert bø
28.06.2023 00:42

har greie på økonomi han harald espedal.