Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Kraftig fall i Asia. Skyhøye inflasjonstall i fokus

Alle delsektorer falt i Asia i natt, dog dette var ikke overraskende gitt fredagens brutale børsfall i Europa og USA. Hang Seng indeksen ledet an på nedsiden med et fall på 3,1%.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -1,3%, eller innenfor intervallet [-1,7, -1]%.

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -3,1 prosent i snitt i fredag.

Prisene i USA (inflasjonen) steg mer en ventet i mai, noe som skremte de fleste investorene fredag. Nasdaq indeksen endte ned 3,5 prosent, mens S&P 500 (-2,9%) og Dow Jones indeksen (-2,7%) fulgt hakk i hjel. Kjerne-inflasjonen (prisene eks. energi og mat9 steg hele seks prosent i forrige måned, det høyeste nivået siden 1981. Det ligger i kortene at Fed vil adressere dette med en dobbel rentehevning allerede denne uken.

Walmart (+0,6%) var det eneste selskapet blant de 30 som inngår i Dow Jones indeksen som steg fredag. På bunn endte Dow (-6,1%9, Goldman Sachs Group (-5,7%) og Boeing (-5%). Finans (-3,7%), teknologi (-3,9%) og forbruksvarer med Amazon i spissen, (-4,1%) var de sektorene som falt mest.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -2,3 prosent i snitt mandag morgen.

Alle delsektorer falt i Asia i natt, dog dette var ikke overraskende gitt fredagens brutale børsfall i Europa og USA. Hang Seng indeksen ledet an på nedsiden med et fall på 3,1 prosent, tett etterfulgt av Nikkei 225 (-3%). Shanghai CSI 300 (-1,3%) klarte seg vesentlig bedre, dog de kinesiske aksjene har “lagget” de fleste andre de to siste årene.

Til tross for mandagens fall er Nikkei 225 og Hang Seng indeksen “bare” ned -6,3 -og -9,9 prosent i 2022. Mao. har de asiatiske børsene klart seg vesentlig bedre enn de europeiske og amerikanske. Nasdaq indeksen troner øverst på taperlisten så langt i år, med et fall på -27,5 prosent. Oslo Børs derimot (OBX-indeksen), er nesten på topp med en oppgang på 5,7 prosent.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 120,38 dollar per fat, ned -1,7 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 9,77, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 3,17 og 3,21 prosent.

Oljeprisen falt i likhet med aksjemarkedene fredag, på forventninger om lavere aktivitet i verdensøkonomien. Smittesituasjonen i Kina er også urovekkende høy for øyeblikket, noe som kan tenkes å påvirke etterspørselen etter olje negativt på kort sikt. Mao. er det lite optimisme å spore i de globale finansmarkedene for tiden.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Tormod
Tormod
14.06.2022 08:19

Ikke spesielt oppløftende å lese dette, Roger.