Gå til hovedinnhold

Hvordan velge et aktivt forvaltet fond? 5 vurderingskriterier.

Når du investerer i fond er det viktig å sette høye krav til din forvalter. Historisk avkastning bør sees i sammenheng med forvalters forutsetning for fremtidig avkastning. Her er 5 vurderingskriterier for å velge et godt aktivt forvaltet fond:

 1. Aktiv andel

  Skal du velge et aktivt forvaltet fond bør du først og fremst forsikre deg om at det faktisk er aktivt forvaltet. Unngå å betale for fond som utgir seg for å være aktive, men egentlig ligner mest på et indeksfond – såkalte skapindeksfond. For å avgjøre om et fond faktisk er aktivt forvaltet er aktiv andel et viktig element.

  Kort fortalt, aktiv andel sier i hvilken grad fondet avviker fra sin indeks. Et passivt indeksfond har en aktiv andel på 0%, og jo høyere denne prosentandelen er, jo mer aktiv er forvaltningen. Det sier altså i hvilken grad forvalteren har mot til å ta egne beslutninger om hvilke selskaper som inkluderes i porteføljen.

  Det er viktig å bemerke seg at en høy aktiv andel ikke er en garanti for meravkastning, men det er en forutsetning for å kunne skape meravkastning utover indeksens utvikling.

 2. Konsentrerte porteføljer

  For at en forvalter skal ha best mulig forståelse og kjennskap til selskapene i porteføljen kan det være en fordel med en konsentrert portefølje. Dermed vil forvalteren ha en reell mulighet til å sette seg inn i selskapets ledelse, eierstruktur, verdikjede og verdidrivere.

  Noe mer enn 25-35 selskaper kan være utfordrende å overvåke for en forvalter.

 3. Begrenset størrelse

  Størrelsen på et fond kan gå utover fleksibiliteten i forvaltningen, spesielt i mindre markeder. Mange Norske «folkefond» er simpelthen for store til å kunne å drive god aktiv forvaltning.

  Likviditeten på Oslo Børs er rett og slett ikke god nok til at et stort fond skal kunne investere i interessante mellomstore selskaper og samtidig ha en tilfredsstillende likviditet i sine investeringer.

 4. Morningstar rangeringer

  Hva mener nøytrale tredjeparter om fondet du vurderer å investere i? Siden 1985 har Morningstar rangert fond fra 1 til 5 stjerner (for fond med mer enn tre års historikk).

  Her vil det være relevant å sammenligne fond i samme kategori for å forstå hvordan fondet presterer mot sine konkurrenter.

 5. Lave forvaltningskostnader

  Kostnader for kjøp, salg og løpende forvaltning er viktig for at du som andelseier skal få mest mulig igjen for dine investeringer. Vær derfor nøye med å forstå alle kostnadene som vil påløpe fondene du investerer i.

Fondsfinans Kapitalforvaltning forvalter 8 ulike aktive fond. Les mer om våre fond her eller her på Nordnet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer