Hva er en aksjesplitt?

En aksjesplitt er en interessant selskapshendelse. På den ene siden skaper det ingen verdi for selskapet, men på den andre siden kan det påvirke oppfattelsen av aksjekursen betydelig da man mister litt forholdet til historisk kurs og utvikling, og man må forholde seg til en helt annen kroneverdi på aksjen.

Illustrasjonen over viser en aksjesplitt 2:1. Det vil at om du eide 1 aksje før splitten så vil du nå få 2 stk. I praksis så betyr dette at antallet aksjer i selskapet dobles, samtidig som aksjekursen halveres. Selskapets verdi er fortsatt det samme, så rent teoretisk skal ikke splitten ha noen effekt.

Årsaken til at selskaper ofte velger å gjennomføre en splitt er for å senke prisen på aksjen, slik at flere investorer har muligheten til å handle så man øker omsetningen/likviditeten i aksjen. Det er en fordel for mange investorer å kjøpe en aksje som koster 100 kr per aksje i stedet for f.eks 10 000 kr per aksje.

Hva er en aksjespleis (omvendt splitt)?

En aksjespleis er motsatt prosess, altså at antall aksjer blir færre, og dermed prises hver enkelt aksje høyre. Dette forekommer ofte i selskaper som har hatt en dårlig utvikling på børs, hvor aksjen handles for bare noen få øre. Ved en spleis kan man da få aksjen opp på en mer normal aksjekurs, så den (igjen) handles i kroner og ikke øre. Dette gjør at avstanden mellom kjøper- og selgerkurs (spreaden) blir tettere.

Med andre ord så hverken skapes eller reduseres verdsettelsen av selskapet ved en aksjesplitt eller spleis. Men det kan gi psykologisk verdi i markedet.

Splitt i Tesla og Apple

Både Tesla og Apple har opplevd store økninger i aksjekurser og endte med at aksjene til slutt kostet så mye som hhv. ca 5000,- og 20000,- kroner per aksje om man regner i norske kroner. Dette er en ganske høy kroneverdi å betale for èn enkelt aksje i et selskap.

Apple og Tesla bestemte seg derfor for å dele hver aksje i selskapet i hhv. 4 og 5, med virkning fra 31. august 2020. Dette gjør at du vil ha 4 og 5 ganger så mange aksjer som du hadde dagen før splitten. Men du blir ikke rik da aksjekursene har falt med hhv. 75% (Apple) og 80% (Tesla)

Slik vil aksjekursene endre seg:

Gammel kurs:Ny kurs:
Tesla$2238,49$447,698
Apple$500,17$125,425

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer