Derivatskolen: Kjøpsopsjoner

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Dette innlegget omhandler kjøpsopsjoner. Første del av “Derivatskolen”, som omhandlet opsjoner, finner du her.

La oss nå si at du mener Statoil vil stige i fremtiden, så du vil gjerne kjøpe 100 Statoilaksjer om 3 måneder. Samtidig vil du ikke være forpliktet til å kjøpe aksjen hvis du nå tar feil og aksjekursen er lavere. Du velger derfor å bruke en opsjon slik at du kan slippe å kjøpe aksjen i fremtiden og kjøper dermed en kjøpsopsjon, som gir deg muligheten til å kjøpe Statoil i fremtiden til en bestemt pris.

Du bestemmer deg for å kjøpe 1 kjøpsopsjon på Statoilaksjen. Dagens kurs for aksjen er rundt 145 kroner, men du tror at den vil stige i fremtiden. Du vil kjøpe en kjøpsopsjon med en innløsningskurs (prisen du betaler for aksjen når du benytter deg av opsjonen) på 145 kroner, slik at du kan kjøpe Statoil i fremtiden til aktuell dagspris.

1 opsjon gir deg rett til å kjøpe 100 aksjer og opsjonspremien er 5 kroner per aksje. Dersom du vil handle, må du betale 500 kroner. Fordi en kjøpsopsjon på norske aksjer er “amerikansk”, kan du benytte deg av opsjonen når som helst frem til forfallsdato 3 måneder fra nå av, men det gir deg ingen gevinst hvis du gjør det før aksjekursen er over 150 kroner (145 + 5), som også er ditt breakeven (B/E) punkt.

Hvis aksjekursen på bortfallsdato er under 145, er opsjonen “out-of-the-money”, noe som betyr at den ikke har noen egenverdi. Du har da tapt de 500 kronene du betalte for opsjonen. Hvis aksjekursen er over 145, er den nå “in-the-money”, noe som betyr at den har egenverdi og kan benyttes i dag. Dog tjener man ikke penger på den før kostnadene (opsjonspremien og handelsavgifter) er dekket.Kjøpt call

Benytter du opsjonene i dette eksempelet når aksjekursen er 160 kr og selger disse aksjene igjen med det samme, får du følgende gevinst:

Aksjekursen – Innløsningskurs = Gevinst

160 – 145 = 15 kroner i gevinst.

Du har 1 opsjon som utløser 100 aksjer i alt, så: 100 x 15 = 1.500 kroner i alt

Du betalte 500 kroner for opsjonen, så den kostnaden må trekkes fra gevinsten på 1.500 kroner. Men nå som underliggende har steget med 10% ender vi i dette eksempelet opp med en avkastning på 1.000 kroner eller 200% avkastning på vår 500 kroners investering.

Det skal også sies at du alltids kan la være å benytte opsjonen. Grunnen kan være at du heller vil selge den i markedet og få gevinst på opsjonene. Dette er en vanlig måte å realisere opsjonsgevinster. Dersom aksjen faller, er tapet begrenset til investeringen, som i dette tilfellet er opsjonspremien. Du kan også minimere tapet ved å selge opsjonen i markedet.

Lykke til! Dersom du har spørsmål eller noe er uklart, så skriv det gjerne i kommentarfeltet.


 Innlegget er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Nasdaq academy

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer