Gå til hovedinnhold

9 spørsmål du kan stille for å bli bedre kjent med en aksje

For tiden ser jeg litt på Betsson og Unibet. Jeg vet ikke om jeg kommer til å investere i noen av selskapene, men jeg finner bransjen og selskapene interessante. Online gambling er en bransje hvor økosystemet ser ut til å favorisere alle selskapene. Det er en fordel. Og Unibet og Betsson peker seg ut i positiv retning. 

Når jeg ser på nye selskaper, så er det en fordel å ha en fremgangsmåte for hvert selskap jeg ser på. Den er ikke nødvendigvis mekanisk, men jeg baserer analysen og refleksjonen på de samme spørsmålene.

Før jeg går løs på disse spørsmålene, så ser jeg på 10 år med finansielle data. Selskapet skal helst ha 10 år med positiv inntjening, for å luke ut de verste selskapene. Dette tror jeg kan redusere sjansen for å investere i verdifeller, selv om du som investor aldri kan være helt sikker

Hele målsetningen med disse spørsmålene er å bli kjent med selskapet og finne ut om du, som langsiktig investor, burde kjøpe dette selskapet.

Her kommer de spørsmålene jeg stiller når jeg vurderer en potensiell investering, med tilhørende underspørsmål.

 

1. Forstår du dette selskapet?

Skjønner du dette selskapet? Kan du forstå etterspørselen etter produktene?

 

2. Hvordan er forutsigbarheten til bransjen og dette selskapet? 

Hva synes kundene om selskapet? Hvordan er etterspørselen etter produktet? Er inntjeningen stabil? Hvordan vil bransjen og selskapet se ut om 5-10 år? Er inntjeningen holdbar? Hvordan er endringstakten i bransjen?

 

3. Har selskapet et konkurransefortrinn?

Hvis så, hva er årsaken til dette konkurransefortrinnet? Har de en spesiell standard, lokasjon, vaner, kunderelasjoner eller er de kostnadsledende i bransjen?

 

4. Har selskapet kvalitet?

Har selskapet god avkastning på egenkapitalen? Har de gode marginer og god lønnsomhet? Har selskapet prismakt ovenfor kundene?

 

5. Har selskapet “value”?

Hva er selskapets indre verdi, eller intrinsic value? Hva er det verdt for en privat bedriftseier? Har selskapet verdi sammenlignet med resten av bransjen? Har du en sikkerhetsmargin hvis du kjøper selskapet til nåværende pris?

 

6. Hvor mye vokser selskapet?  

Vekst er i utgangspunktet ikke et viktig moment for meg, men det er en fordel om selskapet har noe vekst, og at den er lønnsom. Hvor mye vokser selskapet? Er veksten lønnsom?

 

7. Hvordan er kapitalallokeringen til selskapet?

Hvordan bruker ledelsen fri kontantstrøm? Betaler de utbytte, gjør oppkjøp, kjøper tilbake egne aksjer eller satser de på organisk vekst? Ødelegger kapitalallokeringen aksjonærverdier? Eller skaper den aksjonærverdier?

 

8. Hvilke risikomomenter kan true investeringen?

Hvilke risikomomenter kan ødelegge for at dette blir en potensiell, god langsiktig investering? Hvilke usikkerhetsmomenter finnes det knyttet opp mot en investering i selskapet? Er det noe jeg har oversett?

 

9. Konklusjon – burde du kjøpe denne aksjen?

Er det et over gjennomsnittlig selskap? Får du kjøpt selskapet til under gjennomsnittlig pris? Burde du kjøpe aksjen?

 

Det er disse spørsmålene jeg tar for meg når jeg ser på en potensiell investering. Det er disse jeg reflekterer over for å bli kjent med selskapet. Noen ganger ender det med kjøp, men som oftest ender det med at selskapet legges i banken for potensielle investeringer.

Avslutningsvis vil jeg også anbefale den siste episoden av #pengepodden om investorpsykologi og feller du går i som investor. Jeg kjente meg veldig godt igjen i temaene som blir tatt opp her. Anbefales!

God påske!

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer